Charlotte Arnelin hörde av sig till SVT Sport under arbetet med #föräldrahets. Foto: Privat/Bildbyrån

Ökade krav på idrottsföräldrar: ”Kostar orimligt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Ökade kostnader och förväntningar. Kraven på idrottsföräldrar ökar.

– Det är faktiskt inte så lätt att vara idrottsförälder, skriver idrottsföräldern Charlotte Arnelin.

Under arbetet med föräldrahets har över 600 erfarenheter, tips och åsikter delats. Charlotte Arnelin är en av många som valt att dela sina erfarenheter som idrottsförälder.

– För mig är det en stor glädje att kunna ge våra barn möjligheter att delta i idrottsaktiviter. Det är en investering i god hälsa, kamratskap, tillhörighet, idrottsskills och en massa fler, bra saker. Men det kostar också mycket, i vissa idrotter orimligt mycket, i både pengar och engagemang vilket hindrar flera andra barn att ges samma chans, skrev hon i en kommentar.

Föräldrahets

Större krav

Enligt forskaren Stefan Wagnsson, Karlstad universitet, har förväntningarna på idrottsföräldrar ökat med åren. Han är en av författarna till regeringsrapporten Idrottens pris.

–  Det är helt andra krav som ställs på föräldrarnas engagemang. Även om det alltid funnits har det kommit större krav, säger han.

Över 10 000

Den senaste kartläggningen av barnidrottens kostnader gjordes av Riksidrottsförbundet 2009. Då var totalkostnaden för de dyraste idrotterna, ishockey och ridsport, över 10 000 per år. Den billigaste idrotten, gymnastik, kostade 2 360 kronor per år, beräknat på medianvärdet.

I tidigare forskning om föräldrapress har man också kunnat se att risken för negativ föräldrapress ökar när föräldrarna investerar mycket tid eller pengar.

– Om det är föreningens, föräldragruppens eller samhällets fel att kraven ökar är svårt bena ut. En norm är en norm som skapas av individer i samhället. Det är lätt att säga att föreningar ställer för höga krav, så kan det vara, men någonstans är föräldrar medskapare för att de vill vara bra föräldrar, säger Stefan Wagnsson.

Läs också: Högstadietjejerna tog saken i egna händer – protesterade mot kostnaderna

Hela Charlotte Arnelins kommentar

Jag känner ett allt större behov av att dela också min erfarenhet som idrottsförälder; för det är faktiskt inte så lätt att vara idrottsförälder... Nuförtiden.

För mig är det en stor glädje att kunna ge våra barn möjligheter att delta i idrottsaktiviter. Det är en investering i god hälsa, kamratskap, tillhörighet, idrottsskills och en massa fler, bra saker. Men det kostar också mycket (vissa idrotter; orimligt mycket) i både pengar och engagemang vilket hindrar flera andra barn att ges samma chans.

Jag vill vara en aktiv, deltagande förälder. Jag är intresserad av att vara tillsammans med dem och heja på dem, och deras kompisar, individuellt och i lag. Jag vill vara behjälplig för tränarna och bidra så gott det går i form av goda träningsförberedelser, bakat till kiosken eller skjutsande. Jag ser det dessutom som en tillgång att vi föräldrar kring våra idrottande barn ses i idrottssammanhang för att lära känna varandra och vara behjälpliga när barnen knyter nya kontakter och behöver trygga övergångar till att besöka nya hem, samåka till matcher eller, i lagom takt, ta alltmer ansvar själva.

Min erfarenhet är att det är ett litet fåtal föräldrar som är problem. Ge tränare befogenhet från klubbarna att säga ifrån till dem de gäller. Utbilda och stötta tränare i att se skillnaderna mellan ”till besvär-förälder” och ”tillgång-förälder”. Det händer att föräldrar har både relevanta och viktiga skäl att framföra saker och allt får inte buntas i ihop i besvärshögen.

Slutligen tycker jag det är tråkigt och märkligt att låta allt engagerat, deltagande föräldraskap bli till något negativt. När ditt barn väljer att delta i ett idrottsammanhang, i lag eller individuellt, följer något högst väsentligt med detta åtagande såsom gott kamratskap, barnets aktiva deltagande på träning och ev match, att lära sig vinna och förlora, passa tider, följa instruktioner från andra vuxna m.m m.m. Det är min skyldighet att som förälder visa mitt deltagande intresse och att ansvara för min del i att ge barnet förutsättningar att fungera i idrottssammanhang.

Får vi ens lov att heja längre..? Vågar vi ta med ”morfar” till matchen, han som älskar sport i alla former men är av en annan generation och inte läst på om hur ”reglerna skärpts”..? 

Vad svarar jag när sonen själv tycker det är tråkigt att spela utan resultat, för det får man inte före 12 år, och han säger ”varför kan inte alla andra lära sig att både vinna och förlora som jag/vi i mitt lag kan”?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrahets

Mer i ämnet