Foto: TT Nyhetsbyrån

Hedrar Ronnie Peterson på sin 28-årsdag

Uppdaterad
Publicerad

I dag fyller Marcus Ericsson 28 år. Det firar han med att rulla in på Monzabanan vid 14-tiden och dagen till ära minns han legendaren Ronnie Peterson.

– Jag vill hedra Ronnie Petersons minne med att göra ett bra race i helgen, säger han till Expressen.

Ronnie Peterson kraschade på Monza för 40 år sedan (se klippet nedan). Enligt Sid Watkins, Formel 1-cirkusens egen läkare, ådrog han sig 27 frakturer på ben och fötter.

Efter operation av sina komplicerade benbrott dog han senare på natten av så kallad fettembolism. Fettpartiklar från de skadade benpiporna gick ut i blodet och täppte till de fina blodkärlen i lungorna, njurarna och slutligen hjärnan. Risken för det beräknades till högst fem procent.

På söndagen finns Petersons dotter Nina Kennedy för första gången på plats på Monza.

– Jag har lärt känna Nina de senaste åren och det blir väldigt speciellt att ha henne här på Monza, säger Ericsson till Expressen.

Svensken verkar inte ha några problem att behålla fokus och ladda om efter att ha voltat flera varv på en träning i fredags.

28-åringens formkurva pekar uppåt och kampen om att vara team Saubers bästa förare är fortsatt jämn.

– Senaste tiden har jag fokuserat mer på min egen prestation och på mina inställningar i bilen. Tidigare har jag nog omedvetet fokuserat på vad min teamkamrat har gjort och anpassat mig efter det. Nu jobbar jag mer utifrån min egen känsla. Det har gynnat mig och därför har jag också presterat bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.