Foto: Bildbyrån

Mercedes tar ställning – byter till svarta bilar

Uppdaterad
Publicerad

Formel 1-stallet Mercedes har sedan 1930 tävlat i silvriga bilar.
Nu bytar man till svarta bilar, vilket ska representera stallets nya satsning på jämlikhet.
– Silverpilen kommer att tävla i svart under hela 2020 för att visa att vi står bakom större mångfald, säger stallchefen, Toto Wolff.

Mercedes säger att Black Lives Matter-protesterna har fört ljus över hur mycket samhället behöver ta till åtgärder och agera i kampen mot rasism.

Formel 1-stallet medger också i ett pressmeddelande att endast tre procent av deras egna anställda representerar någon minoritetsgrupp, och endast tolv procent är kvinnor.

– Den här bristen på mångfald visar att vi måste söka nya vägar för att attrahera talanger från många olika delar av vårt samhälle som vi idag inte når ut till. Vi vill göra vår röst hörd och använda vår globala plattform för att stå upp för respekt och jämställdhet, säger Wolff enligt BBC.

Stallet presenterar även ett nytt program, som kommer att fokusera på att uppmärksamma den utbredda rasism som finns, samt analyser av deras anställningsprogram.

Mercedes stora stjärnförare, den sexfalldige världsmästaren Lewis Hamilton, medger att han vid fleratalet gånger i livet mött rasism.

– Det är viktigt att vi tar vara på det här tillfället och använder det till att utbilda oss själva, säger han enligt BBC.

Basketstjärnan Amanda Zahui talar ut om vikten att prata om rasism: ”Sverige behöver se det”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amanda Zahui i intervju med SVT Sport. Foto: Marcus Östling/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer