Sebastian Vettel och de andra förarna får sommarlov redan nu Foto: Bildbyrån

Formel 1 tar sommarlov – redan nu

Uppdaterad
Publicerad

Formel 1 går på sommarlov under mars och april.
Detta för att göra plats i kalendern för att köra uppskjutna tävlingar i augusti.
– Vi stöttar FIA:s beslut till fullo, skriver Scuderia Ferrari i ett uttalande.

Efter Ungerns Grand Prix, som körs i början av augusti, tar alla team i Formel 1 ett obligatoriskt sommaruppehåll fram till Belgiens tävling i slutet av augusti. Men i år blir det sommarlov redan i mars och april.

– Vår personal som, tillsammans med miljontals invånare i Italien och runt om i världen, tvingas hantera utbrottet av Covid-19 stöttar FIA (Internationella Bilsportsförbundet) och Formel 1's beslut att flytta fram uppehållet till fyllo, skriver Scuderia Ferrari i ett uttalande på sin hemsida.

Förlängs till tre veckor

Det är coronaviruset som gör att sommaruppehållet infaller redan nu. Vanligtvis måste verksamheten stänga ner under två veckor men i år förlängs den tiden till tre veckor, och teamen måste ha haft sitt uppehåll innan den siste april.

En anledning till att uppehållet flyttas är för att öppna upp för att köra uppskjutna tävlingar under sommaren. Än så länge har tävlingarna i Australien, Bahrain, Vietnam och Kina skjutits upp.

Men även de ekonomiska fördelarna spelade in.

– Att stänga fabrikerna nu, under en tid där ingen tävlar, kommer spara pengar åt teamen, skriver Formel 1 i ett pressmeddelande.

Inga förbättringar får göras

Uppehållet är varje år obligatoriskt för alla team och innebär att ingen får arbeta med att förbättra sina bilar och fabrikerna måste stänga ner. Det infördes dels för att spara på kostnader för teamen men även för att personalen skulle kunna ta semester under sommaren.

Nästa planerade tävling är Nederländernas Grand Prix den 1–3 maj.

KLIPP: Lewis Hamilton tar brädan i stället för bilen (17 mars 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.