Foto: Bildbyrån.

10 snabba med Glenn Strömberg: ”Sverige blir utropstecknet i VM”

Uppdaterad
Publicerad

Ett Argentina som kan floppa, ett Sverige som kan chocka.

SVT Sports expert Glenn Strömberg ser in i spåkulan inför VM och svarar på tio frågor.

Den 14 juni börjar VM och fyra dagar senare ställs Sverige mot Sydkorea, redo för det första av tre steg i gruppspelet.

SVT Sports expert Glenn Strömberg svarar här på tio frågor inför sommarens spektakel.

Vilket är ditt bästa VM-minne som har med Sverige att göra?

Det måste ändå vara 1994, som var helt makalöst för oss alla. Jag var på semester i Genova-trakterna och såg matcherna, och trodde att det alltid var dags för sista matchen, men det blev ju hela tiden mer. Det sämsta? När jag själv var med, VM 1990. Vi åkte ut efter 1-2, 1-2, 1-2.

Vilket är ditt bästa VM-minne som inte har med Sverige att göra?

Det högst ovanliga i att Zinedine Zidane gjorde två nickmål i finalen 1998 – men det som hände före matchen var ännu mer ovanligt. Laguppställningarna kommer ut och Ronaldo är inte på planen. Det blir världens kalabalik på pressläktaren och alla undrar vad som hänt trots att vi visste att han haft lite trubbel dagarna innan. Tio minuter senare kommer helt plötsligt nya laguppställningar – med Ronaldo. Sedan var han inte med ändå.

Ett annat minne är straffen som Norge fick mot Brasilien i samma VM. Jag fick ”kredd” av hela Norge för att jag sa att jag såg en straff som ingen annan tyckte var straff. Tydligen hade en svensk fotograf tagit en perfekt bild som spred sig över i princip hela världen och gav mig rätt.

Vem vinner VM 2018?

Något av de stora lagen vinner alltid till slut. Överraskningslagen går i stort sett aldrig hela vägen. Det viktiga för stornationerna är att deras forward som ska göra mål är i form, att han tar dem hela vägen och vinner skytteligan oavsett om han gör två, tre mål i finalen eller inte. Jag tror att Tyskland vinner.

Varför Tyskland?

De känns starkast. De har allt – bra fotbollsspelare, nästan lika bra teknik som sydamerikanerna, styrkan, tuffheten… När Sverige möter andra stora lag, som Frankrike och Holland, kan man överraska. När vi möter Tyskland känns de för svåra, undantaget 4-4-miraklet i Berlin som aldrig händer igen.

Vem blir VM:s skyttekung?

Cristiano Ronaldo. När jag var på Champions League-match i december klagade alla på honom, att han inte gör mål längre. Då sa Zidane, lugnt och sansat, att de frågorna kan vi ta i maj. Och det stämde ju rätt bra. Sedan är Lionel Messi nummer ett i världen för mig, men han har inte alltid varit lika effektiv i landslaget som i Barcelona, så jag säger Ronaldo här.

Vilket lag blir årets utropstecken?

Sverige. Jag tror att vi går vidare från gruppen och överraskar. Då kan vi ställas mot Brasilien i åttondelsfinal, om de vinner sin grupp, men jag bekymrar mig mer för Tyskland än för Brasilien. Hade jag varit spelare i dag hade jag mycket hellre mött Brasilien och känt mig ganska tillfreds med en 40-60-procents chans. Ja, 40-60. Mot Italien i playoff sa jag att det var 50-50.

Vilken spelare blir årets utropstecken?

Marcus Rashford, om han får spela. Engelsmannen har varit lite av min spelare sedan starten. Jag tycker att han gör allt rätt. Han går alltid rakt på mål, har stort självförtroende och båda fötter på jorden.

Vilket lag blir årets flopp?

Det kan bli Argentina, om de är för beroende av Messi. Men med en Barcelona-Messi behöver inte det beroendet fälla dem.

Vilken spelare blir årets flopp?

Jag tror inte att någon av de största spelarna, som man har högst förväntningar på, floppar. De bär oftast sina landslag och visar vägen.

Slutligen – vem i Sverige får sitt genombrott?

Jag tycker att Emil Forsberg är klart outstanding i det svenska fotbollslandslaget. Han har väl redan fått sitt genombrott, men om inte får han det nu, ännu mer. Det är en spelare utöver det vanliga.

GUIDE: Så sänds fotbolls-VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.