Jose Mourinho jublar Foto: TT Nyhetsbyrån

61 års väntan är över – Roma fick äntligen vinna i Europa

Uppdaterad
Publicerad

61 år har passerat sedan den senaste Europa-titeln.

Men efter 1–0 i Conference League-finalen mot Feyenoord kan Roma äntligen titulera sig som mästare igen.

– Vi visste hur mycket det skulle betyda för klubben och vi gav verkligen allt för den här segern, säger Romabacken Chris Smalling i Viaplays sändning.

1961 plockade Roma hem Inter-Cities Fairs Cup efter att ha besegrat Birmingham med 4-2 i finalen. Sedan dess har 61 långa år passerat utan att klubben fått fira en Europa-titel.

Men nu är det slut på den väntan.

Under onsdagskvällen besegrade de nämligen Feyenoord med 1–0 i Conference League-finalen i albanska huvudstaden Tirana.

Matchens enda mål gjordes i den 32:a minuten sedan Gianluca Mancini slagit ett fint inlägg som Nicolo Zaniolo plockat ner på bröstet och sedan petat över den framrusande Feyenoordmålvakten Justin Bijlow.

Wålemark fick hoppa in i slutminuterna

En ledning de fick slita hårt för att behålla.

I inledningen av den andra halvleken var det riktigt nära en kvittering när Mancini råkade styra en nederländsk hörnvariant rakt i den egna stolpen och drygt fyra minuter senare tvingades Rui Patricio i Romas mål sträcka ut rejält sedan Tyrell Malacia testat med ett hårt, pressat skott från distans.

Efter det fortsatte Feyenoord att ligga på för ett 1–1-mål, men efter de fina chanserna i början av den andra halvleken hade de förtvivlat svårt att skapa några riktigt heta lägen.

Feyenoords svenske mittfältstalang Patrik Wålemark fick hoppa in i den 88:e minuten men det hjälpte inte det heller och efter fem minuters tilläggstid kunde till slut Romaspelarna sträcka sina armar i skyn och fira klubbens andra europatitel genom tiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.