Häcken cupmästare efter straffdrama

Uppdaterad
Publicerad

Häcken tog sin första cuptitel efter att ha slagit Malmö på bortaplan med 8-7 efter straffar. Efter full tid och förlängning stod det 2-2 i den gassande sommarvärmen.

– Det är eufori. Det var otroligt skönt att nypa två straffar, säger målvaktshjälten Peter Abrahamsson till SVT Sport och ler åt att Häcken samlat elva busslaster med fans som fanns bland de 22 302 åskådarna.

– Så många har de aldrig varit, ler han medan spelarna firar i en stor segerhög.

Simon Sandberg blev Häckens matchvinnare. Anton Tinnerholm hade missat för MFF och Sandberg satte sin kyligt i det vänstra krysset.

– Jag ville bli hjälte och det blev jag ju, så det är skönt, säger Simon Sandberg.

Malmö hade chansen att avgöra vid 6-5

Vid ställningen 6-5 hade Erdal Rakip chansen att avgöra för Malmö men Peter Abrahamsson nöp bollen på vänstersidan och bäddade för Paulinho som kvitterade till 6-6.

– Det här betyder mycket för klubben och förhoppningsvis kan det ge ringar på vattnet och ge fortsatta framgångar när vi brutit den här barriären, säger Häckens tränare Peter Gerhardsson.

Malmö FF fick den förre Häckenspelaren Oscar Lewicki utvisad efter en våldsam satsning i början av den andra halvleken, då man hade ett bastant grepp om händelserna men utvisningen förändrade allt.

– Bollen kommer rullande och jag tänker att jag ska gå in och slå bort den. Jag trodde att jag är först på bollen och sedan kommer han in i mig. Jag säger ingenting. Det är domaren som dömer och det är bara att rätta sig efter det säger Oscar Lewicki om situationen till TT.

På fem minuter hämtade Häcken upp 0-2 till 2-2. Direkt efter sitt 2-2-mål i mitten av halvleken jagade Häcken ett segermål men ju längre matchen led jämnade MFF ut spelet och tog över i förlängningen trots tio man.

Så var straffarna:

MFF: Guillermo Molins 3-2 (hårt skott ribba in mitt i målet)

Häcken: Demba Savage 3-3 (placerad på vänster sida i brösthöjd)

MFF: Tobias Sana 4-3 (placerad lågt till höger)

Häcken: Rene Makondele miss 4-3 (Wiland gick åt höger och räddade med näven)

MFF: Jon-Inge Berget 5-3 (kanon i nättaket till vänster)

Häcken: Samuel Gustafsson 5-4 (skott till höger)

MFF: Anders Kristiansen 6-4 (till höger om målvakten)

Häcken: Nasiru Mohammed 6-5 (sköt rätt upp i höger kryss)

MFF: Erdal Rakip miss 6-5 (sköt till vänster och Abrahamsson räddade)

Häcken: Paulinho 6-6 (snyggt upp i höger kryss)

MFF: Kari Arnason 7-6 (sköt till vänster i målet)

Häcken: Kari Arkivuo 7-7 (sköt till vänster)

MFF: Anton Tinnerholm miss 7-7 (sköt till höger och Abrahamsson räddade)

Häcken: Simon Sandberg 7-8 (snyggt upp i vänster kryss)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.