Foto: Bildbyrån

Topplaget Piteå tar emot Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Årets överraskningsgäng i Damallsvenskan, Piteå, har tappat serieledningen men är bara en poäng efter ledande Göteborg. I dag tar laget emot Eskilstuna och matchen kan ses i SVT från 15.00. –Det ska bli jättespännande, säger SVT:s expert Frida Östberg.

– Piteå behöver poängen för att stanna kvar i toppstriden. De har haft en dipp, kanske är det en ovana att vara i toppen av tabellen. Men det går ju inte att bortse från hur mycket Piteå får resa, det sliter ju längre säsongen går, säger SVT:s expert Frida Östberg som kommer att gästa Sportstudion och analysera matchen.

Östberg kommer att hålla ett särskilt öga på Nina Jakobsson, Piteå-spelaren som för första gången togs ut till landslaget häromveckan.

– Alla som möter Piteå vet vad de får, i 95 minuter följer de sin spelidé. De är svåra att möta, ligger rätt och jobbar sig igenom alla situationer. Det är fördel Piteå men Eskilstuna har ett omställningsspel att utnyttja.

”Har självförtroende”

Tidigare topplaget Eskilstuna öppnade säsongen svagt men har skrapat ihop en del poäng på senare tid.

– Eskilstuna har gjort ett litet ryck nu och fått distans till bottenstriden. De har Hanna Glas som är en av seriens bästa spelare, och Mimmi Larsson som gör mål. De kliver fram med självförtroende.

Årets damallsvenska är ovanligt jämn och fler lag har blandat sig in i kampen om SM-guldet. Inför dagens match leder Göteborg på 34 poäng följt av Rosengård och Piteå på 33.

– Det är jätteintressant och det är flera lag som kan ta poäng av varandra. Scoutingen har blivit bättre. Man märker att lagen har bättre koll på varandra, och det märks på spelkvaliteten. Det är jämnt och det gör Damallsvenskan mer intressant.

”Inte vana vid ledning”

Göteborg har ingen vana av serieledning.

– Göteborg går som tåget och har ett bra anfallsspel och djupledsspel. Frågan är hur de klarar att vara ett topplag, de är inte vana vid det läget. Det kan påverka men de har en bra sammanhållning och det kan bidra till att de klarar av det.

Rosengård har fem SM-guld det här årtiondet och är alltid ett topplag.

– Men de har också Champions League-spel, Rosengård kommer att vara mer slitna, tror Östberg om slutspurten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.