Juventus president Andrea Agnelli Foto: TT Nyhetsbyrån.

Juventus straff: 15 poängs avdrag i Serie A

Uppdaterad
Publicerad

Juventus straffas med 15 poängs avdrag i Serie A-fotbollen.

Beskedet kommer efter att åklagare yrkat på nio poängs straff efter misstankar om bokföringsbrott – 17 år efter härvan ”Calciopoli”.

Italienska fotbollsförbundets åklagare Guiseppe Chiné lämnade på fredagen in en åtalsansökan i samband med en utfrågning i förbundets överklagandedomstol i Rom.

Faller till tionde plats

Chiné yrkade på nio poängs avdrag för Juventus, som misstänks för bokföringsbrott. Senare på kvällen kom förbundet med sitt besked: 15 poängs avdrag. Juventus ska ha använt spelarövergångar för att påverka balansräkningen i sin redovisning.

Det betyder att Juventus inför lördagens bortamatch mot Atalanta i den 19:e ligaomgången faller från tredje plats på 37 poäng till tionde plats på 22 poäng. Storklubben lär därmed få svårt att nå Europaspel nästa säsong.

Förutom poängstraffet delade förbundet även ut långa avstängningar till tidigare styrelsehöjdare i Juventus.

Kommer överklaga

I november avgick ordföranden Andrea Agnelli och styrelsen efter att åklagare i Turin utrett medveten falsk bokföring i klubben. Chiné yrkade på en 16 månader lång avstängning för Agnelli och andra tidigare styrelsemedlemmar. Förbundet gick även där på en hårdare linje och tilldömde bland annat Agnelli och Juventus tidigare vd Maurizio Arrivabene till avstängningar på två år vardera.

Fredagens besked kommer 17 år efter ”Calciopoli”, härvan i Juventus som innebar att storklubben blev av med två Serie A-titlar och degraderades till andraligan Serie B.

Juventus kan överklaga förbundets beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.