Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kommer 17-åriga talangen Jake Daniels ut som homosexuell Foto: Sky Sports News

17-åriga talangen Jake Daniels kommer ut som homosexuell

Uppdaterad
Publicerad

Som första brittiska herrfotbollsspelare på elitnivå på över 30 år kommer Jake Daniels, 17, ut som homosexuell.

Engelsmannen spelar i Blackpool, i Championship.

– Det har varit en lång tid med lögner, säger han till Sky Sports News.

Blackpoolanfallaren kom ut som homosexuell i ett öppet brev publicerad på Sky Sports News. Därmed är han den enda aktiva brittiska herrfotbollsspelare på professionell nivå att vara öppet homosexuell.

– Det är rätt tid nu att göra det. Jag känner att jag är redo att berätta min historia, jag vill att folk ska känna den riktiga jag och att ljuga hela tiden är inte vad jag vill göra, säger han.

Justin Fashanu var den senast aktivt spelande homosexuella herrfotbollsspelaren i Storbritannien, han berättade om sin sexualitet i oktober 1990.

”Har hatat det”

Daniels är i starten av sin karriär, bara 17 år gammal, och kämpar om speltid i Blackpool som huserar i den näst högsta ligan i den engelska toppfotbollen.

– Jag har hatat att ljuga i hela mitt liv och känna att jag behöver passa in. Det finns människor som är i liknande situationer som mig som kanske inte känner sig bekväma med att vara öppna med sin sexualitet. Jag vill bara säga till dem att man inte behöver ändra vem man är, eller hur man borde vara, för att passa in, säger han i ett meddelande publicerat på klubbens hemsida.

Reaktionerna i hemlandet har varit många.

”Tack för ditt mod, Jake. Det krävs mod för att komma ut och du kommer att vara en inspiration för många båda på och utanför planen”, skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.