Jules Koundé har ännu inte kunnat registreras för sin nya klubb. Foto: Bildbyrån

200 miljoner saknas – Barcelona kan tappa Jules Koundé gratis

Uppdaterad
Publicerad

Trots försäljning av tv-rättigheter och lönesänkningar är Barcelonas ekonomiska kris långt ifrån över.

215 miljoner kronor saknas för att registrera nyförvärvet Jules Koundé och nu kan flera stjärnor tvingas lämna – för att ”Barca” ska få behålla Koundé.

Man kan knappast anklaga Barcelona för att ha legat på latsidan den här transfersommaren. In genom dörrarna har stjärnspelare som Franck Kessié, Andreas Christensen, Raphinha, Robert Lewandowski och Jules Koundé välkomnats.

Därtill har man förlängt kontrakten med Ronald Araújo och Ousmane Dembélé. Detta trots ekonomiska bekymmer så svåra att hemmasonen och klubblegendaren Lionel Messi lämnade i fjol. Dessutom har ett flertal välmeriterade spelare tvingats till lönesänkningar.

Värvningarna har möjliggjorts tack vare försäljning av en fjärdedel av klubbens tv-rättigheter för de kommande 25 åren, samt att Barcelona sålt 24,5 procent av klubbens digitala verksamhet. Försäljningarna bringade in totalt åtta miljarder kronor.

Har rätt att riva kontraktet

Trots det har man inte kunnat registrera den allra senaste värvningen, Jules Koundé från Sevilla. Enligt spanska AS saknas runt 215 miljoner kronor för att fransmannen ska kunna bli spelklar.

– Det stör oss alla. Det stör mig eftersom vi köpte honom för att han skulle spela. Spelaren förstår läget. Det är som det är. Vi får se nästa vecka, vi får se om vi har någon tur då, sade tränaren Xavi efter 4–1-segern mot Real Sociedad i söndags.

Har inte dessa pengar skramlats ihop innan transferfönstret stänger den 1 september har Koundé rätt att riva kontraktet och lämna gratis. ”Barca” måste dessutom betala 25 miljoner kronor extra till Sevilla.

Klubben arbetar därför på att göra sig av med en del oönskade spelare. Transferfönstret stänger den 1 september.

Fakta: Barcelonas transfersommar 2022

In:

+ Raphinha, Leeds, 615 miljoner kronor.

+ Andreas Christensen, Chelsea, gratis.

+ Robert Lewandowski, Bayern München, 478 miljoner kronor.

+ Franck Kessié, Milan, gratis.

+ Jules Koundé, Sevilla, 531 miljoner kronor.

Ut:

+ Philippe Coutinho, Aston Villa, 212 miljoner kronor.

+ Clément Lenglet, Tottenham, lån.

+ Óscar Mingueza, Celta Vigo, 31 miljoner kronor.

+ Francisco Trincão, Sporting, lån.

+ Dani Alves, Pumas, gratis.

Källa: TT/Transfermarkt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.