Uruguay vill tillsammans med Argentina, Chile och Paraguay arrangera VM 2030. Foto: TT

Fyra nationer vill tillsammans anordna VM 2030

Uppdaterad
Publicerad

2030 firar fotbolls-VM 100 år.

Då kan världsmästerskapet återvända till sin första värdnation Uruguay.

Hela fyra sydamerikanska länder – Uruguay, Argentina, Chile och Paraguay – har nu presenterat en officiell förfrågan till Fifa om att arrangera fotbolls-VM 2030. Detta är första gången som en arrangörskvartett ansöker om ett världsmästerskap.

Och de använder sig av ett nostalgidrag. För det var ju 1930 som fotbolls-VM avgjordes för första gången, i just Uruguay.

– Vi vill ta hem VM till dess första hem: Sydamerika, säger sydamerikanska fotbollsförbundets ordförande Alejandro Dominguez.

Får konkurrens

I kväll, svensk tid, kommer kandidaturen presenteras på en presskonferens – som hålls på Estadio Centenario i Montevideo där bland annat semifinalen och finalen 1930 avgjordes. Men de sydamerikanska länderna är inte ensamma om att vilja stå som värd för VM 2030.

Spanien och Portugal har skickat in sin plan till internationella fotbollsförbundet, och Marocko vill bli andra afrikanska nation att anordna världens största fotbollsmästerskap.

Vilket eller vilka länder som får VM 2030 beslutas på en Fifa-kongress 2024.

Uruguay och Argentina har arrangerat varsitt världsmästerskap tidigare, 1930 samt 1978 där värdnationerna vann guldet. Chile har också arrangerat VM, 1962 och då tog de brons. Medan Paraguay aldrig tidigare har haft ett VM på hemmaplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.