18-åring räddade två straffar när AFC tog första tre poängen

Förra säsongen ramlade AFC ur allsvenskan. I dag tog laget första poängen och segern i superettan när Jönköpings Södra besegrades med 3-2 efter att den 18-årige målvakten Wille Jakobsson räddat två straffar. Efter lappar med en hemlig instruktion.

– Det är en barndomsdröm, säger Jakobsson till Dplay efter segern.

Efter en dryg timme hade J-Södra chansen att rycka när de ledde med 2-1. Laget tilldelades en straff efter att Fredric Fendrich fallit efter att ha haft Jesper Manns i ryggen. AFC:s målvakt Wille Jakobsson dök ner i sitt högra hörn och räddade ut straffen slagen av Edin Hamidovic, som rensades undan, hans andra straffräddning för dagen.

Dzenis Kozica slog en liknande straff för J-Södra i slutet av första halvleken som Jakobsson räddade.

Efter den andra straffmissen stack AFC upp och efter att ha bitit sig kvar i straffområdet vände Francis Jno-Baptiste runt och klippte in 2-2. Om J-Södra förvaltat bägge straffarna hade laget lett med 4-1.

18-årige Jakobsson fick hoppa in när förstemålvakten Joshua Wicks blev ljumskskadad i premiären 16 juni mot Västerås SK.

– Det är en otrolig lättnad, nu släpper allting, säger Jakobsson med ett stort leende.

Lapp med hemligt innehåll inför bägge straffarna

Inför de bägge straffarna fick Jakobsson en lapp skickad från bänken av målvaktstränaren Dima Petrenko.

– Jag fick en lapp av Dima. Det är en hemlighet vad det stod men det hjälpte, säger Jakobsson och ignorerar Dplays uppgifter om att det stod ”puss och kram” på lappen.

Till nästa match kan Wicks vara med och konkurrera om att stå mellan stolparna.

– Det är jättekul om han snart är tillbaka. Jag beundrar honom på varje träning, säger Jakobsson.

Tio minuter från slutet kom AFC i en flygande omställning och bollen spelades in till inbytte Govand Haidar som gjorde 3-2 efter en minut på planen. Laget som gjort två mål och inlett med fyra raka förluster vände två underlägen på vägen till första poängen och första vinsten. Jumbon kan börja titta uppåt.

– Vi vet att den här segern ger oss mycket och leder oss vidare efter alla problem med corona och skador, säger AFC:s tränarprofil Özkan Melkemichel som är för känslomässig för att kunna analysera matchen.