Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ada Hegerbergs oro: ”Fotbollen är på väg in i en mörk tid”

Uppdaterad
Publicerad

Ada Hegerberg har gjort sin röst hörd och tagit ställning för mänskliga rättigheter, bland annat efter fotbolls-VM i Qatar.

Men den norska landslagsstjärnan befarar att sporten har en lång väg kvar att vandra.

– Fotbollen är tyvärr på väg in i en mörk tid, säger hon till NRK.

Norges fotbollsstjärna Ada Hegerberg hamnade i rampljuset när hon i mitten av mars läste upp ett brev från en kvinna som hade förlorat sin make när han var migrantarbetare i Qatar inför fotbolls-VM som hölls i slutet av förra året.

Nu uttalar hon sig om varför hon tycker det är viktigt att göra sin röst hörd.

– Det där är ett väldigt viktigt tema och ett stort problem. Jag tror att det ligger ett enormt ansvar på oss fotbollsspelare. Jag vet att jag är i en position där jag kan uttala mig. Fotboll är så mycket mer än bara en sport, säger Ada Hegerberg.

Hur har reaktionerna varit efter videon?

– Det har varit väldigt positivt. Jag känner att vi har belyst ett ämne som berör väldigt många. Supportrarna har stor makt, för att fotbollen är ingenting utan dem.

Zlatan hyllade Qatar

Zlatan Ibrahimovic hade en lite annan syn på Qatar och arrangemanget och hyllade landet på en presskonferens innan Sveriges EM-kvalmatcher härom veckan.

– Jag och familjen var där i två dagar. Organisationen, tio poäng. Upplevelsen, tio poäng. Matchen, tio poäng. Publiken, tio poäng. Maten tio poäng. Resan, tio poäng. Allt var tio poäng, sade Ibrahimovic.

Ada Hegerberg:

– Det är upp till var och en vad man gör med sin egen plattform. Men vi fotbollsspelare borde stå enade och hjälpas åt att föra sporten i rätt riktning.

Hör mer om Hegerbergs resonemang om fotbollens framtid i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.