AFC-jubel och AIK-depp. Foto: TT Nyhetsbyrån

AFC slog ut AIK i straffdrama – till final i Svenska cupen

Uppdaterad
Publicerad

AFC gick till final i Svenska cupen efter att ha slagit ut AIK på Friends i ett straffdrama. AIK:s Heradi Rashidi missade den 16:e straffen och AFC:s skräll var ett faktum. Eskilstunaklubben vann med sammanlagt 7-6.

– Det är sjukt, man förstår det inte riktigt, säger AFC:s Felix Michel till C More.

Laget rusade till målvakten Mihail Ivanov och hade kramkalas när straffrysaren var avslutad. På läktaren stod några tiotalet fans i orangea tröjor och firade.

– Jag känner besvikelse. Det är en paradox, när vi gör 1-0 faller vi in i en passivitet och så gör de 1-1 på ett självmål från oss, säger AIK:s tränare Rikard Norling.

AFC har också slagit ut Norrköping

Den allsvenska nykomligen AFC slog ut den regerande svenska mästaren AIK på dess egen hemmaplan, det är en skräll av historiska mått. På vägen har dessutom AFC slagit ut IFK Norrköping, som var tvåa i allsvenskan förra året.

Det stod 1-1 efter full tid och förlängning på ett glest besökt Friends. Straffarna sköts på kortsidan längst bort från AIK:s klack Black Army.

AIK:s Oscar Linner räddade Wilhelms Loepers lågt slagna straff genom att gå åt rätt håll. Det var den tredje straffen som slogs. Men AFC:s målvakt Mihail Ivanov tog tillbaka laget i straffläggningen genom att rädda Henok Goitoms straff, den sjätte.

På den sjunde straffen sköt Chinedu Obasi sin straff utanför för AIK. När sedan Adnan Kojic skulle avgöra för AFC räddade återigen Linnér sitt AIK.

AIK-styrning bakom AFC:s kvittering

AIK såg ut att gå till final under ordinarie tid men med tio minuter kvar kom Samuel Nnamani högst i en nickduell efter en frispark och hans boll vinklades i mål för 1-1 via AIK:s Sebastian Larssons lår när han försökte rensa bort den. Den riktningsförändringen ställde målvakten Oscar Linnér som var på bollen med högernäven men inte kunde få undan den.

Det var gästande AFC, nykomling i allsvenskan, som hade de bästa chanserna under resterande tiden av ordinarie tid, innan förlängningen tog vid.

AFC var tillbakapressat i första halvlek, där AIK kunde gjort två, tre mål, men kunde äta sig in i matchen.

Häcken vann sin semifinal mot Djurgården med 3-2 efter förlängning på Tele2 under gårdagskvällen.

Finalen mellan Häcken och AFC spelas 30 maj. Lottningen kring vilket lag som får hemmaplan sker vid upptaktsträffen på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.