Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
AIK:s med en banderoll under matchen mot Örebro. Foto: Bildbyrån

Efter polisbanderollerna – ”Tagit ett steg tillbaka i utvecklingen”

Publicerad

Banderollerna hängde ut poliserna som friades efter dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell med Downs syndrom har fördömts och polisanmälts. Att tonen mot polisen på läktaren är så hård är ett resultat av konflikten som pågått hela året. Det menar både klubben och representanter för Sveriges fotbollssupportrar.

– Jag förstår ju att budskapet kommer upp utifrån den eskalerade stämning mellan polis och supportrar gällande villkorstrappan. Det här var ett ganska långt steg över gränsen tycker jag, säger AIK Fotbolls klubbdirektör Jens T Andersson till SVT Sport.

Klubbdirektören var tidigt ute och fördömde händelsen.

– Jag skämdes över tillfället att vara klubbdirektör i AIK Fotboll, säger han.

Från supporterhåll är man inte överraskad över att klimatet har hårdnat.

– Vi varnade tidigt under året med stöd i forskning från bland annat Enable*, om att utföra den här typen av väldigt restriktiva kollektiva åtgärder från polisens håll förmodligen kommer att leda till radikalisering och polarisering. Då sa vi att det här kan leda till något väldigt destruktivt, säger Axel Granath, styrelseledamot i Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU).

Villkorstrappan – det här handlar konflikten om

Villkorstrappan är polisens benämning på dom hårdare riktlinjerna som från och med i år finns för att klubbar ska få fortsätta anordna fotbollmatcher efter ordningsstörningar. Syftet är att komma åt den illegala pyrotekniken. Det har under året bland annat betytt hårdare visitationskrav, förbud av så kallade OH-flaggor och reduceringar av antalet åskådare på ståplats.

– Jag vet att det har påbörjats en dialog mellan svensk elitfotboll och polisen som jag hoppas mynnar ut i något bra, men vi har ännu inte sett någon utveckling ifrån det, säger Axel Granath, styrelseledamot i SFSU.

AIK: ”Har tagit ett steg tillbaka i utvecklingen”

Det här inte den första incidenten på just AIK:s läktare i år. Nyligen stängde man av en supporter för rasistiska tillmälen i Europa League-kvalet mot Celtic. Tidigare straffades klubben med miljonböter efter att åskådare stormat motståndarklacken under Champions Leaguekvalet.

– Vår supporterdialog har historiskt gett oss mycket positiva delar. Nu tycker vi att vi har tagit ett steg tillbaka i den utvecklingen. Det återstår att se hur vi går vidare med det, säger klubbdirektör Jens T Andersson till SVT Sport.

En polisanmälan har upprättats av poliser på plats under matchen. AIK kommer också att gå vidare internt med incidenten.

– Vi är av uppfattningen dialog fortfarande är den framkomliga vägen. Vi kommer att se hur vi kan komma tillrätta med den här typen av budskap på våra läktare eftersom vi starkt tar avstånd från det, säger Jens T Andersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer