Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fredrik Söderberg berätta om AIK:s nya träningsanläggning Foto: TT

AIK Fotboll bygger ny träningsanläggning: ”Helt andra förutsättningar”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom nyheten att AIK Fotboll får en ny modern träningsanläggning.

Planen för herrarna är att flytta till Råstasjöns IP under 2026. Samtidigt får damerna helt andra förutsättningar med start redan 2024.

– Ett otroligt viktigt steg för våra damer, säger AIK-vd:n/klubbdirektören Fredrik Söderberg.

Under onsdagen presenterade AIK nyheten att man får en ny hemvist i Solna genom en anläggning för herrlaget på Råstasjöns Idrottsplats, samt en samlingsplats för hela föreningen på Skytteholms IP. Det efter en överenskommelse mellan Solna Stad, AIK och Fabege.

Klubben planerar att lämna herrarnas träningsanläggning Karlberg senast våren 2026.

– Det är en naturgräsplan med självvattningssystem och vi kommer att få betydligt moderna faciliteter och mer upprustade än vi har idag på Karlberg, säger vd:n Fredrik Söderberg och fortsätter:

– Det betyder att vi kan ta större steg sportsligt och vi får helt andra träningsförutsättningar. 

Planen för damerna

AIKs damlag tog i år klivet upp tillbaka till Damallsvenskan och kommer att få en rejäl upprustning inför comebacken i Sveriges högsta serie. Spelarna tränar och spelar på Skytteholms IP och den anläggningen kommer upprustas i tre olika etapper där första etappen kommer börja 2024.

För SVT Sport berättar Fredrik Söderberg hur planen ser ut för damerna.

– Anläggningen på Skytteholm är kraftigt eftersatt, för vårt damlag kommer det bli helt andra förutsättningar både ur ett evenemangsperspektiv men också faciliteter i form av omklädningsrum, uppvärmningsytor etc.

”Känna att det är värdigt”

Solna Stad har annonserat att man framför allt kommer fokusera på evenemangsarenan, läktarna och omklädningsrummen.

– Det är en jättestor fördel för oss. Man får en dräglig ombytesmiljö vilket det inte varit där faktiskt.

Hur viktigt är det för damerna?

– Jätteviktigt, det handlar om att kunna rekrytera nya spelare dit, det handlar också om att truppen ska trivas i vår verksamhet och känna att det är värdigt att spela i allsvenskan. Ett otroligt viktigt steg för våra damer, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.