AIK-fansens protest. Foto: Bildbyrån

AIK-klackens protest mot flaggförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Först Sundsvall – nu AIK.

I mötet med AFC Eskilstuna visade de svenska mästarnas supportrar tydligt vad de tyckte om polisens nya flaggförbud.

”En låga behöver inte tifo för att brinna – förbjud syre på svenska arenor”, var ett av budskapen från AIK-klacken.

Polisens nya förbud mot en viss typ av flaggor på allsvenska läktare rör upp känslor bland supportrar i fotbolls-Sverige.

I mitten av april förbjöds så kallade OH (overhead)-flaggor på Gif Sundsvalls hemmaplan eftersom de betraktades som ett ”brottsverktyg” som gör det möjligt för supportrar att i skymundan bland annat tända bengaler och maskera sig.

Inför lördagens möte med AFC Eskilstuna var det AIK:s tur att få liknande direktiv som arrangör på Friends arena. Dessa gick ut på att publiken inte längre fick ta med sig flaggor av storleken 1x1 meter och större – och som går att använda för att dölja verksamhet kopplad till otillåten pyroteknik.

Flera banderoller

Beskedet skapade inte oväntat irritation bland AIK-fansen. Under den första halvleken mot AFC Eskilstuna protesterade lagets klack, först med ett massivt flaggtifo och sedan med ett antal banderoller.

”En låga behöver inte tifo för att brinna – förbjud syre på svenska arenor”, var ett av budskapen från Norra Stå medan ett annat löd:

”Körde bil till rånet: förbjud bilar, hade knark i fickan: förbjud jackor, bengalbrännare gick under flagga: förbjud tifon”.

AIK vann matchen med 2-1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.