Maribor firar mot AIK. Foto: Bildbyrån

AIK utslaget efter jätterysare

AIK såg ut att lyckas vända 1-2-underläget från det första mötet med slovenska Maribor. Men med bara fyra minuter kvar av förlängningen nickade Alexandru Cretu in 2-3 för gästerna från Slovenien och skickade ut AIK ur den andra omgången i kvalet till Champions League.

– Det känns inte bra, det är en dålig känsla. Vi har momentum och så får man detta i ansiktet, det är brutalt, fotboll kan vara brutalt många gånger. Det var ett jättebesviket gäng som satt där inne, säger Tarik Elyounoussi till SVT Sport när han kommit ut från omklädningsrummet.

AIK minuter från avancemang

Bara ett par minuter efter avbrottet som försenade förlängningen utökade Tarik Elyounoussi AIK:s ledning till 3-1. Ett resultat som skulle ta AIK vidare från dubbelmötet (1-2 i första mötet, 2-1 efter full tid). I förlängningens slutminuter kunde dock bortalaget få in det viktiga 2-3 målet som tar slovenerna vidare till nästa omgång, tack vare fler gjorda mål på bortaplan.

– Det är klart att det är tungt att inte nå Champions League när man har chansen och är så nära i en sådan här match, säger AIK:s tränare Rikard Norling efter matchen.

Målet kom efter att Oscar Linnér avfärdat ett friläge till hörna. Hörnan ledde tillslut till ett inlägg som lyftes in mot bortre stolpen. Där var en rumänsk skalle högst av alla – Alexandru Cretu knoppade in avgörandet och väckte AIK bryskt ur Champions League-drömmen.

– Det är lite surt, vi har den här matchen även i förlängingen, men ibland så får man en studs emot sig, säger Henok Goitom till SVT Sport.

Sebastian Larssons fräckis tog matchen till förlängning

Sebastian Larsson drog in en frispark i målvaktens första hörn till 2-1 i den 61:a minuten.

2-1 stod sig över ordinarie tid och matchen gick till förlängning. Det var inte första gången Larssons högerfot låg bakom ett AIK-mål.

Det tog inte ens fem minuter innan Per Karlsson mötte en Sebastian Larsson-hörna med pannan och gav AIK en drömstart. Karlssons mål (hans blott tredje i AIK-tröjan) betydde att AIK i det läget var vidare och man behöll också sin ledning fram till paus. Även om man ju längre halveken gick tillät gästerna att sticka upp och hota mer än en gång.

Utslaget ur Champions League – men spelar kvar i Europa

I inledningen av andra halvlek släppte man också in kvitteringen. Bollen damp ner hos Andrej Kotnik med nummer 47 på ryggen som dunkade in bollen bakom Oscar Linnér efter en tilltrasslad situation i AIK:s straffområde.

Nu skiftar AIK fokus till Europa League där man ställs mot vinnaren mellan albanska Partizani och moldaviska Sheriff Tiraspol.