Officiellt: Sebastian Larsson till AIK

Uppdaterad
Publicerad

AIK har gjort klart med en stjärnvärvning.

VM-aktuelle landslagsmannen Sebastian Larsson har skrivit på för den allsvenska tabelltvåan.

– AIK kändes som det mest självklara alternativet för mig, säger han till SVT Sport.

Efter sjutton år i England flyttar Sebastian Larsson hem till Sverige. 33-åringens kontrakt med Championship-laget Hull City går ut sista juni, och efter det är han en AIK-spelare.

Vid 33-års ålder kommer Larsson att debutera i allsvenskan, första matchen kan bli borta mot Trelleborg den sjunde juli. Han kommer att bära tröja nummer 16.

– Det är en stor klubb i svensk fotboll, en klubb som bevisat i många år att man är en toppklubb och har tydliga ambitioner att ta nästa steg och slåss om titlar, säger Larsson till SVT Sport och fortsätter:

– Jag stack tidigt från Sverige och har trivts väldigt bra i England, där jag haft en lång karriär. Många faktorer fick det att kännas rätt att titta hemåt och då kändes AIK som det mest självklara alternativet för mig. Jag är glad över att vi kom överens.

”Väldigt bra timing”

Larsson åker till Ryssland i morgon och är nöjd över att affären blev klar före VM.

– Det blev väldigt bra timing på allting. Det var inte uttalat från början att jag skulle stressa, utan det föll sig naturligt att detta blev klart nu. Det passade bra. Nu behöver jag inte lägga fokus där, utan åker till VM i Ryssland, fokuserar stenhårt på det och efteråt vet jag vad som väntar, säger han och fortsätter:

– Fotbollen som AIK spelar? Först och främst har jag inte kunnat se alltför mycket än så länge. Det gäller att lyssna på tränaren, vad han vill att jag ska ha för roll, och smälta in i laget. Men onekligen är det, vad jag förstått, den bästa starten för klubben på många år. Det lovar gott.

Sportchefen: ”En stor tillgång”

Larsson har spelat 244 matcher i Premier League för Birmingham och Sunderland, och i helgen gjorde han sin 100:e landskamp för Sverige i VM-genrepet mot Peru, och är med i den svenska VM-truppen som flyger till Ryssland i morgon.

Avtalet med AIK sträcker sig över säsongen 2020, med option på ytterligare ett år.

– Det är med glädje och stor stolthet som jag konstaterar att Sebastian Larsson väljer AIK Fotboll nu när han och familjen flyttar hem till Sverige. Sebastians egenskaper, personlighet och erfarenhet kommer att bli en stor tillgång både på kort och på lång sikt i AIK:s ambition att gå från toppklubb till titelvinnare, säger sportchef Björn Wesström till klubbens officiella hemsida.

10 landslagsmeriterade hemvändare vi minns:

• Andreas Granqvist – Helsingborg (2018)

• Kim Källström – Djurgården (2017)

• Jonas Olsson – Djurgården (2017)

• Andreas Isaksson – Djurgården (2016)

• Markus Rosenberg – Malmö FF (2014)

• Daniel Majstorovic – AIK (2013)

• Kennedy Bakircioglu – Hammarby (2012)

• Henrik Larsson – Helsingborg (2006)

• Anders Svensson – Elfsborg (2005)

• Niclas Alexandersson – IFK Göteborg (2004)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.