Den åtalade ex-allsvenske spelaren anländer till tingsrätten. Foto: Andreas Hillergren/TT

Åklagaren yrkar på villkorlig dom för mutåtalad spelare

Uppdaterad
Publicerad

Villkorlig dom och dagsböter.

Det är vad åklagare Staffan Edlund yrkar på för den ex-allsvenske fotbollsspelaren som står åtalad för att ha tagit ett gult kort med flit.

Dessutom yrkar han på tolv månaders fängelse för en före detta landslagsspelare i futsal.

Redan i dag, en vecka tidigare än planerat, avslutades den historiska matchfixningsrättegången i Malmö, där den nya spellagen som instiftades 2019 för första gången prövas av en svensk domstol.

Den mest uppmärksammade delen av rättegången, rör en före detta allsvensk spelare som stod åtalad för att ha tagit ett gult kort med flit i en allsvensk match.

Matchfixning

”Privat lån”

Enligt åklagaren Staffan Edlund tog han varningen för att få ta ett lån på 300 000 kronor. Detta lån var dock, enligt spelaren, ett privat lån utan andra förpliktelser än att han skulle betala 100 000 kronor i ränta.

– Det är ett civilrättslig avtal mellan två personer, inget annat. Och den räntan som det skulle renderat i är väldigt bra, så några andra sidoförpliktelser finns inte, säger spelarens försvaradvokat Frank Thorstensson till SVT Sport.

27 nya spelkonton

Åklagaren är dock av en annan åsikt. Som bevisning pekade han bland annat på att skuldebrevet som fastställde lånet skrevs under tre dagar före matchen, men att pengarna inte betalades ut förrän efter matchen. Dessutom öppnades inte mindre än 27 nya spelkonton av personer i de åtalades krets inför matchen – och spelade just på att spelaren skulle få ett gult kort, kombinerat med att ett division 3-lag skulle förlora.

Och just detta division 3-lag handlade resten av rättegången om. En av spelarna i laget var landslagsspelare i futsal, och för honom yrkade åklagaren på tolv månaders fängelse, för att han skulle ha tagit emot mutor vid sex tillfällen, för att laget skulle förlora.

Dom om två veckor

Även denna spelaren nekar, precis som den futsalspelare som även han stod åtalad för inblandning i den allsvenska matchen. Även den personen yrkade åklagaren på villkorlig dom och dagsböter för.

Även den person står åtalad för inblandning i både det allsvenska och division 3-fallet nekar. Den personen yrkade åklagaren på 14 månaders fängelse för.

Dom väntar om två veckor, den 7 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet