Rättegången i matchfixningshärvan fortsätter med dag två i förhandlingen. Foto: TT

Mutåtalade spelaren: ”Jag är ett offer”

Uppdaterad
Publicerad

Den ex-allsvenske spelaren nekar till mutbrott och spelfusk.

Sedan mitten av februari är han avstängd från att spela fotboll i hela världen.

– Det känns som att jag är ett offer, men jag har inte blivit dömd, säger han när han förhörs i rätten.

Rättegången i den stora matchfixningshärvan är inne på sin andra förhandlingsdag och nu förhörs den ex-allsvenske fotbollsspelaren i tingsrättens sal 4.

Han är åtalad för tagande av muta och spelfusk i samband med en allsvensk match våren 2019. Brott som kan ge böter upp till fängelse i två år.

Matchfixning

I mitten av februari stängde Internationella fotbollsförbundet (Fifa) av honom från all idrottsutövning i hela världen. Innan dess hade Svenska fotbollförbundet utfärdat samma avstängning i Sverige.

– Jag bad väldigt snällt om att vänta till domen, men de (fotbollsförbundet) skickade det till Fifa. Jag tycker att det är fel, jag är inte dömd, säger spelaren när han förhörs i rätten.

”Inte blivit dömd”

Spelaren, som livnärt sig på fotbollen i cirka tio år, berättar att han inte haft någon inkomst på flera månader.

– Det känns som att jag är ett offer, men jag har inte blivit dömd, säger han.

I polisförhör har han sagt att han i princip spelat bort alla sina intjänade pengar och i rätten berättar han återigen om sitt spelberoende.

– Jag har spelat. Jag kan öppet säga att jag har haft ett missbruk. Det är inget jag är stolt över, men det är sant, säger han.

– Har man förlorat så mycket pengar måste det ses som ett missbruk, säger spelaren.

Åklagarna hävdar att spelaren avsiktligt drog på sig en varning i en match våren 2019 och att han fick låna 300 000 kronor som motprestation från två andra medåtalade män, som är 31 och 34 år gamla. De två männen är åtalade för givande av muta och spelfusk.

– Absolut inte, säger han om anklagelsen om att ha tagit det gula kortet avsiktligt.

Pengarna landade på spelarens konto ett par dagar efter matchen, men själv hävdar han att det rör sig om ett vanligt lån utan några krav på en motprestation.

– Det var ett korrekt lån som jag gjorde. Jag har betalat tillbaka de pengarna.

Åklagaren Staffan Edlund frågar vad som hände med de 300 000 kronorna.

– Det minns jag inte riktigt, men jag minns att jag spelade bort en hel del av de pengarna, säger han.

”Skämdes väl också”

När han tog kontakt med 34-åringen, som ordnade med lånet, sade han först att det var till en annan person.

– Jag skämdes väl också. För jag tjänar så mycket. Jag gjorde väl det lite enklare för mig själv, säger spelaren när han får frågan om varför han inte sade att lånet var till honom själv.

Ett skuldebrev upprättades i samband med lånet och där framgick det att han skulle betala 100 000 kronor i ränta.

– Det är inte första gången jag lånar pengar, och varje gång har jag betalat extra. De hade då fortfarande ingen aning om att det var till mig.

Ytterligare en man är åtalad för tagande av muta och spelfusk.

Matchfixningsrättegången

Ex-allsvenske spelaren

Åtalad för tagande av muta och spelfusk. Drog i en allsvensk fotbollsmatch våren 2019 på sig ett gult kort. Några dagar innan matchen hade han skrivit på ett skuldbrev och ett par dagar efter matchen fick spelaren 300 000 kronor insatt på sitt konto. Över 30 spelkonton hade satsat pengar på att han skulle få ett gult kort, i vissa fall i kombination med ett resultat på en match i division 3.

Målvakten

En 34-årig man som är åtalad för tagande av muta och spelfusk. Är målvakt i en division 3-klubb och har sammanlagt tagit emot runt 45 000 kronor för att påverka utgången av sex seriematcher under säsongen 2019. Hävdade under den första rättegångsdagen att det rör sig om ett lån utan krav om motprestation, men säger att han inte återbetalat pengarna.

31-åringen

Åtalad för givande av muta och spelfusk. Ska ha betalt ut 300 000 kronor till den ex-allsvenske spelaren – något som åklagaren anser är en muta för att spelaren skulle få gult kort i den allsvenska matchen. Ska vid sex tillfällen ha betalat målvakten för att påverka utgången i sex division 3-matcher under säsongen 2019. Summorna varierar mellan 2 000 och 11 000 kronor – sammanlagt 44 500 kronor. En av matcherna har ingått i ett kombinationsspel med att den allsvenske spelaren skulle få en varning. Hävdar att han fått tillbaka pengarna av målvakten i kontanter.

34-åringen

Åtalad för givande av muta, alternativt medhjälp till samma brott, och spelfusk. Ska ha mutat den ex-allsvenske spelaren med 300 000 kronor för att ta ett kort alternativt ”med råd och dåd främjat gärningen”, enligt åtalet.

Samtliga nekar till brott.

Källor: Åtalet och förundersökningsprotokollet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet