Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karl-Erik Nilsson har ändrat sig i frågan om stöd till Fifa-basen Gianni Infantino. Foto: SVT/Bildbyrån

Karl-Erik Nilsson: ”I dag hade vi inte stöttat Infantino”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson var så sent som i går öppen för att stöda Fifas ordförande Gianni Infantino för ett omval i mars.

Men efter att man nu har hotat länderna som ville bära en regnbågsbindel på VM med sportsliga straff, har man ändrat sig.

– Om det hade varit Fifa-kongress i dag hade svensk fotboll inte stöttat Gianni Infantino aktivt, säger Nilsson i Aktuellt.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, sa i går att han kunde tänka sig att stöda Fifas (Internationella fotbollsförbundet) ordförande Gianni Infantino för ett omval i mars. Men då krävdes det att han uppfyllde ett antal krav från SvFF:s.

Men efter att man nu har hotat att bestraffa lag som ville bära kaptensbindeln med texten ”One Love” och ett regnbågshjärta på, med gula kort och avstängningar, så dundrar Nilsson rejält.

– Det är ett obegripligt beslut från Fifas sida. Ett otroligt självmål. Här hade man chansen att kunna omfamna hela världen, i stället ställer man västvärlden emot övriga världen. Jag har full respekt för den oerhörda frustration som finns bland de sju länder som nu har blivit förbjudna att använda den här otroligt fina gesten som handlar om kärlek åt alla, säger Nilsson.

”Hade inte stöttat Infantino i dag”

Det är just beskedet om kaptensbindlarna som har fått Nilsson att omvärdera sin syn på Infantino.

– Om det hade varit Fifa-kongress i dag hade svensk fotboll inte stöttat Gianni Infantino aktivt i ett omval.

Infantino hade ett uppmärksammat tal i lördags där han gick till attack mot mediernas rapportering. Då sade han bland annat följande:

– Vi européer borde be om ursäkt för det vi har gjort de senaste 3 000 åren innan vi börjar ge moralpredikningar. Det finns saker i Qatar som inte funkar, som måste adresseras. Men den här moralkakan från västvärlden är så ensidig. Det är bara hyckleri.

VEM ÄR: Fifa-pampen Gianni Infantino?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige stänger inte dörren

Det var ändå först debatten om regnbågsbindlarna som blev droppen för Nilsson.

– Talet hade vi kunnat leva med om de skarpa kraven som vi har uppfylls (se faktaruta). Relationen med Europa har kraftfullt försämrats de senaste dygnen och det gör att vi i dagsläget inte kan stötta. Men det är fyra månader till kongressen och vi lever i en värld där snabba saker kan hända.

Norge, Danmark och Tyskland har redan gått ut med att de inte kommer att stötta Infantino. Men Sverige stänger inte dörren helt.

– Jag är född optimist och tror på det goda hos människan. Jag hoppas att Infantino och Fifas ledning kan komma till ett annat ställningstagande. I den bästa av världar hoppas man ju att man får tillåtelse att använda de här armbanden. Vi vet att Fifa kan bättre än de har visat de senaste dagarna.

Albin Ekdal, som är gästexpert i SVT under VM, är tydlig i hur han tycker att det svenska förbundet bör agera.

– Som Norge och Danmark har gjort, jag tycker det är självklart. Att man inte får ha ”One Love”, det är helt världsfrånvänt. Helt bisarrt, om jag ska vara ärlig.

Det krävs för svenskt stöd

• att Fifa stöttar migrantarbetares rättigheter, både med kompensationsfond och juridisk hjälp i ett migrantarbetarcenter

• att Fifa aktivt stöttra damfotbollens utveckling

• om Fifa är beredda att medverka till bättre relationer med Europa och Uefa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.