Se Tysklands gest – protesterade mot Fifa Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Tysklands protest inför matchen mot Japan

Uppdaterad
Publicerad

Det tyska landslaget stoppades av Fifa när de ville bära ”One Love”-armbindeln.

Inför Tysklands premiärmatch mot Japan protesterade spelarna – som alla höll handen framför munnen.

– Att stoppa oss från bindeln är som att tysta våra munnar, skriver tyska fotbollsförbundet.

Hotet om sportsliga sanktioner vid användning av ”One Love”-armbindeln under fotbolls-VM har väckt stora reaktioner runt om i världen.

Det tyska fotbollsförbundet kom under tisdagen med beskedet att man överväger rättsliga åtgärder mot Internationella fotbollsförbundet.

Och innan Tysklands match mot Japan fick vi bevittna en protest från de tyska spelarna. Enligt tyska Bild menar tidningen att spelarna tydligt visar att de inte vill att Fifa säger åt dem att hålla käften.

Tysklands inrikesminister med tydligt budskap på läktaren

Senare kom det tyska fotbollsförbundet ut med ett uttalande.

– Med vår kaptensbindel ville vi statuera ett exempel för värden som vi lever med i landslaget: mångfald och ömsesidig respekt. Göra oss hörda med andra nationer. Det är inte ett politiskt budskap: mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara, skriver förbundet på Twitter.

Och på läktaren fick man se Tysklands inrikesminister Nancy Faeser med just en ”One Love”-armbindel – bredvid Fifas ordförande Gianni Infantino.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.