David Alaba till SVT: ”Sorgligt att rasism fortfarande existerar”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Durmaz är bara en i raden av personer som utsatts för rasism på sistone.

Österrikiske stjärnan David Alaba tycker det är dags att idrotten gör upp med frågan efter senaste tidens händelser.

– Det besvärar mig självklart. Särskilt i sport finns det ingen plats för rasism och det är sorgligt att den fortfarande existerar, säger han i ett exklusivt möte med SVT Sport.

Det är inte bara i Sverige som ämnet har diskuterats flitigt på sistone. Der Spiegel har avslöjat rasistiska bråk inom tyska landslaget under VM och i USA har Lebron James kritiserat president Donald Trump för att använda idrotten för att splittra folk.

En som pratat om det här ämnet tidigare är den österrikiske världsstjärnan David Alaba. Han berättar för SVT Sport att han i unga dagar själv utsattes för rasism men på senare år har han varit förskonad.

– Jag tror vi måste göra vårt bästa och försöka kämpa emot den för att göra världen bättre, säger Alaba.

Jag vet att du är väldigt intresserad av amerikansk sport. Där har ju stjärnor som Lebron James och Serena Williams väldigt tydligt och utstuderat valt att använda sina röster för att förändra samhället utanför sporten. Är det något du själv tänkt på?

– Först och främst är de väldigt stora i världen. De är väldigt viktiga i det de gör och deras ord väger väldigt tungt. Jag är väldigt stolt över det de gör och att de gör världen bättre, säger han och fortsätter:

– Klart de är förebilder och jag ser verkligen upp till dem. Jag försöker och gör det bästa utifrån det jag kan.

Har goda minnen av Sverige

I morgon tar hans Österrike emot Blågult – ett landslag han har goda minnen av. För tre år sen sköt Bayern München-spelaren Österrike mot EM och Hamrén-eran mot stupet.

– Vi tog oss till EM där. Vi hade en väldigt bra match och atmosfären i Sverige var grym, säger han.

Men inför i morgon är det nästan ombytta roller med Sverige som nyss var i en VM-kvart och Österrike, som försöker hitta tillbaka.

– Vi har sett Sverige göra det bra de senaste åren och vi vill nå dit vi var innan EM 2016. Vi har ett bra lag med bra spelare. Att säga vad som saknats (de senaste åren) är svårt att sätta fingret på, säger Alaba vars lag trots allt bara förlorat en av de sex matcherna under nya förbundskaptenen Franco Foda.

Han är en aning mer tillbakadragen men när det kommer till status och kvalitet är han Österrikes svar på Zlatan. Det är han som bär Österrikes förväntningar.

– Pressen är stor från mig själv och förväntningarna från det här landet är höga men jag tror det är ett gott tecken på att jag gjort ett bra jobb i min karriär. Det här är vad jag vill, jag har alltid haft stor press och höga förväntningar på mig sen jag var ung. Det är normalt för mig, säger Alaba som debuterade i både Bayern München och Österrikes A-landslag som 17-åring.

Se reportaget med David Alaba i spelaren ovan där han också pratar om de enorma förväntningarna på spelare som Messi och Zlatan i deras respektive landslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.