Megan Rapinoe och Alex Morgan. Foto: Bildbyrån

Stjärnorna ryter ifrån: ”Ligan visste om anklagelserna”

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska damligans president säger sig vara ”chockad över de nya uppgifter som framkommit” efter nyheten att en tränare ska ha utsatt spelare för övergrepp inom NWSL.

Uttalandet har fått flera amerikanska damspelare att se rött.

”Ligan har blivit informerad om dessa anklagelser ett flertal tillfällen och har vid ett flertal tillfällen vägrat göra nåt åt saken” twittrar landslagsstjärnan Alex Morgan.

I en stor granskning av sportsajten The Athletic vittnar damfotbollsspelare om att Paul Riley, som fram till i går var tränare för topplaget North Carolina Courage, utsatt dem för maktmissbruk och i vissa fall sexuella övergrepp. 

Efter att nyheten briserade har Lisa Baird, presidenten för amerikanska damligan NWSL, publicerat ett formellt utlåtande där hon tar avstånd från det som hänt.  

”Jag blev chockad och äcklad när jag läste de nya anklagelserna som The Athletic rapporterat om nu på morgonen. Ligan, tillsammans med North Carolina Courage, har agerat skyndsamt som svar på anklagelserna och den tidigare huvudtränaren Paul Riley har avskedats”, står det.  

Rapinoe: ”Det är bortom respektlöst” 

Uttalandet provocerar flera tongivande amerikanska damspelare.  

”Inte en enda gång under den här tiden skyddades rätt personer. Inte Mana, inte Sinead, inte någon av oss spelare (...) Det här uttalandet är bortom respektlöst” twittrar landslagsstjärnan Megan Rapinoe.  

De personer hon hänvisar till är Sinead Farrelly och Meleana “Mana” Shim, som är de två spelare som öppet vittnat om att tränaren utsatt dem för sexuella närmanden och övergrepp.  

Morgan till attack mot NWSL-presidenten 

En annan som har reagerat starkt är Alex Morgan, som i The Athletics granskning berättar hur hon under sin tid i Portland Thorns uppmuntrade Mana Shim att ta upp missförhållanden med klubbledningen (se faktaruta).  

På sin Twitter har Morgan publicerat en skärmdump som visar ett mejl som enligt datumstämpeln skickades till NWSL-presidenten Lisa Baird den 28 april i år, och som innehåller vittnesuppgifter om Paul Rileys olämpliga beteende.  

En påminnelse, enligt Morgan, på att anklagelserna varit kända för ligan men att detta inte ledde till några konsekvenser förrän nu när nyheten blossade upp medialt.  

”Ligan måste ta ansvar för att de misslyckades med att skydda sina egna spelare från övergrepp” skriver fotbollsstjärnan.

Anklagelserna togs upp 2015

Meleana Shim spelade i Portland Thorns 2015, när Paul Riley var tränare. Med stöd från lagkamraten, landslagsstjärnan Alex Morgan, tog hon då upp missförhållandena med klubbledningen. Hon vidarebefordrade också anklagelserna till dåvarande NWSL-chefen Jeff Plush.

I brist på bevis blev Portlands utredning aldrig rättssak, men senare samma höst fick Riley ändå sparken. Nu säger klubben till The Athletic att det man hittade i utredningen trots allt var del i att man avskedade honom.

Tidigare i år kontaktade Farrelly och Shim NWSL och bad om en ny utredning kring Riley, som fortsatt att coacha lag i den nordamerikanska proffsligan de senaste åren. Ligachefen Lisa Baird tackade för att de tog upp saken, men konstaterade att utredningen från 2015 var tillräcklig.

Under fredagen meddelade också USA:s fotbollsförbund att man fråntagit Riley tränarlicensen.

Text faktaruta: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.