Alex Morgan om VM: ”Inget enkelt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

En hel del kritiska röster har riktats mot Fifas förslag att arrangera fotbolls-VM vartannat år.

Men det finns både för- och nackdelar med förslaget, anser amerikanska anfallsstjärnan Alex Morgan.

– Det är svårt att förstå konceptet att ändra det från fyra till två år, eftersom det är så det alltid har varit historiskt sett. Men jag tittar också på damfotbollens tillväxt och hur det kan gynna ligor runtom i världen, säger Morgan enligt nyhetsbyrån AP.

32-åriga Morgan sitter med i den 21 personer stora utredningsgruppen, samordnad av internationella fotbollsförbundet Fifa, där även Pia Sundhage och Lotta Schelin sitter med. Morgan menar att en fördel är den uppmärksamhet sporten får i samband med världsmästerskapen – både medialt och från supportrar.

– Vi ser en enorm ökning av bevakningen och media som pratar om damfotboll under VM. Det blir även en effekt efteråt, framför allt i de länder som presterar bra, säger hon.

Morgan säger att det inte finns någon övergripande majoritet inom utredningsgruppen som är för eller emot förslaget, men att det var flera som hade positiva åsikter om det. Hon fick även frågan om hon tror att Fifa verkligen kommer att lyssna på utredningsgruppens – där bland annat aktiva och tidigare spelare finns med – åsikter i frågan.

– Det är fortfarande många diskussioner som ska hållas, men den här utredningsgruppen tror jag var tillsatt för att lyssna på spelarna. Så om alla spelare säger 'nej, det här är galet, vi kan inte gå vidare med det för det kommer skada damfotbollen globalt och vi kommer inte att kunna återhämta oss', kommer Gianni (Infantino, Fifa-ordföranden) och Fifa att lyssna då? Självklart, säger Morgan.

En annan viktig aspekt är den ekonomiska biten för bland annat de nationella förbunden.

– Du kan inte ha VM vartannat år utan att ta upp den ekonomiska biten, säger Morgan.

Utredningsgruppen ska träffas igen i London nästa månad. I december väntar ytterligare ett Fifa-möte där frågan ska tas upp igen.

– Det är inget enkelt beslut att ta och diskussionerna fortsätter, säger Morgan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.