Peter Gerhardsson under landslagets träning i Dublin. Foto: TT

Gerhardsson om VM-planen: ”Inte särskilt intresserad”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att VM ska arrangeras vartannat år är en het potatis i fotbollsvärlden.

En som däremot inte är särskilt engagerad är damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Jag kan inte påstå att jag är särskilt intresserad. Jag är mer intresserad av träningarna och matchen på torsdag, säger han.

Internationella fotbollsförbundet Fifa har föreslagit att fotbolls-VM på herr- och damsidan ska arrangeras vartannat år. Både Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), Internationella olympiska kommittén (IOK), tränare och spelarorganisationer har riktat kritik mot förslaget. Bland annat har svenska herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson varit negativt inställd.

Före detta förbundskaptenen för USA:s damer Jill Ellis, leder arbetet kring dam-VM, och hon ser gärna att det spelas vartannat år.

Damlandslaget i fotboll

– Det skulle vara en fördel att hålla ett VM vartannat år. Det skulle öka damfotbollens betydelse och föra sporten till en högre nivå, säger hon enligt TT.

”Mer intresserad av träningarna”

Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson har dock inga särskilt starka åsikter om ämnet.

– Jag vet inte när det skulle införas och jag vet inte ens om jag är här då. Skulle det bli så eller om det närmar sig ett beslut så kanske man blir insatt lite mer. Men jag kan inte påstå att jag är särskilt intresserad. Jag är mer intresserad av träningarna och matchen på torsdag, säger Gerhardsson som just nu är på plats i Dublin inför VM-kvalmatchen mot Irland.

Gerhardsson säger att han inte riktigt vet vem som bestämmer det i slutändan – men att klubblagsfotbollen nog skulle kunna opponera sig mot förslaget.

– På damsidan lånar vi in spelare från klubbar. Vi ser positivt på att Champions League utökas så att det blir något som både tillför pengar till damfotbollen men också att de får tuffa matcher. Det är bra och ska man då ha det här... jag vet inte, men jag är tveksam till att klubbarna skulle tillåta det. Sen vet jag inte hur mycket de har att säga till om, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet