Foto: Bildbyrån

”De fick en applåd – sen var vi klara”

Uppdaterad
Publicerad

Färska SM-guldvinnarna Olivia Schough och Emma Berglund har anslutit till landslaget.

Särskilt mycket hyllningar av landslagskollegorna har man däremot inte fått.

– De fick en applåd på samlingen. Alla klappade, sen var vi klara med det, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Landslaget är på plats i Dublin inför torsdagens VM-kvalmatch mot Irland. För Olivia Schough och Emma Berglund var det snabba puckar som gällde. Från guldfirande efter Rosengårds seger mot Piteå till ett flygplan till Irland.

Men det hann ändå bli ett snabbt och intensivt firande för Rosengårdsduon.

– När vi först insåg att vi vann SM-guld var det helt sjukt och alla var i chock. Vi insåg att vi måste göra det bästa av situationen innan vi skulle skiljas åt. Vi satte igång mycket musik och hade det kul i bussen på väg till flygplatsen. Där hade vi det bra och så var det lite galej på flyget, säger Schough.

Hon fortsätter:

– Det var bra stämning. Och så blev det ju lite sång och dans på Arlanda. Det var fantastiskt att få ett litet firande innan vi skulle hit.

KLIPP: Här firar Rosengård guldet på Arlanda (17 oktober)

”Generös applåd”

Väl på plats med landslaget tillåts det dock inte särskilt stort firande Berglund och Schough fick i stället nöja sig med en ”generös applåd”, enligt förbundskapten Peter Gerhardsson. Kanske lika bra då sju spelare i landslaget tillhör Rosengårds damallsvenska toppkonkurrent BK Häcken.

– Man känner att det räcker så, säger Emma Berglund med ett skratt.

Hur har det varit att träffa Häckenspelarna?

– Vi springer inte uppbröstade och skriker 'titta på oss'. Det är lite mer ödmjukt. Men de har varit jättegulliga och alla gratulerade. Det tar man åt sig, det är fint av dem, säger Berglund.

”Smått otroligt

För Berglund är det andra säsongen i rad hon tar SM-guld efter att ha segrat med Häcken i fjol.

– Det är lite smått otroligt att jag upplevde det förra året och nu igen, det är få förunnat, säger hon.

För Olivia Schough var det i sin tur ett efterlängtat SM-guld – 30-åringens första i karriären.

– SM-guld har jag suktat efter i många år och varit ett poäng ifrån flera gånger. Ibland har jag känt att det inte är meningen att jag ska vinna. Men i Djurgården tog jag kliven jag letade efter och var redo för Rosengård. Det var helt rätt beslut och har gått hur bra som helst. Det var helt magiskt att vi kunde ro hem guldet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.