Alexander Isak har visat fin målform under försäsongen. Foto: Bildbyrån

Alexander Isak inleder borta mot Valencia

Uppdaterad
Publicerad

I kväll drar spanska La Liga igång när titelförsvarande Barcelona gästar Atletic Bilbao. Svenskarna Alexander Isak i Real Sociedad och John Guidetti i Alaves premiärspelar senare i helgen.

Real Madrid hade det jobbigt förra säsongen och tappade greppet om ligasegern relativt tidigt, och åkte också ur Champions League tidigare än väntat. Nu har klubben värvat den belgiska mittfältsstjärnan Eden Hazard för att kunna möta upp Barcelona, och Atletico Madrid i ett titelrace.

Barcelona ser ut att behålla sin offensiv med Messi, Suarez, Coutinho och Dembélé, och nu har man också värvat den franska världsmästaren Antoine Griezmann från Atlletico och den holländske unga stjärnan Frenkie de Jong från Ajax. Atletico vann däremot dragkampen om den portugisiska stärnskottet Joao Felix.

Isak gör La Liga-debut

La Liga handlar nästan alltid om Real Madrid och Barcelona, men under de senare åren har också Atletico Madrid blandat sig i. Valencia, Sevilla, möjligen Real Betis (som lyckats värva den franske stjärnan Nabil Fekir), Villarreal och Real Sociedad kan blanda sig i de viktiga Europaplatserna.

Historiskt sett har den spanska ligan inte lockat så många svenska spelare, inte heller i år. Men det riktas stort intresse kring Real Sociedads nye anfallare Alexander Isak. Han kommer, förmodligen, att debutera i La Liga borta mot Valencia på lördagskvällen.

Tung fjolårssäsong för Guidetti

AIK-fostrade Isak lämnade tyska storlaget Dortmund förra våren och gjorde succé i holländska Willem II. Succén ledde till att Real Sociedad från Baskien hörde av sig och nu är det meningen att den 19-årige landslagsmannen ska göra mål i spanska ligan.

Den andre svensken är mer etablerad, men inte lika het; Alaves John Guidetti. Efter en bra höst förra säsongen gick det tungt för Guidetti under våren och han spelade bara sporadiskt. Alaves inleder hemma mot Levante på söndag.

La Ligas premiäromgång:

Atletic Bilbao– Barcelona

Valencia–Sociedad

Alaves–Atletico Madrid

Real Betis–Valladolid

Celta Vigo–Real  Madrid

Espanyol–Sevilla

Leganes–Osasuna

Mallorca–Eibar

Villarreal–Granada

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.