Helsingborg tillbaka i allsvenskan efter jätterysare – van den Hurk matchhjälte

Helsingborg är klart för allsvenskan nästa säsong.

Efter en jätterysare i det avgörande kvalet mot Halmstad klev anfallaren Anthony van den Hurk i den 84:e minuten och nickade in 2-1. Matchen slutade till sist 3-1 efter en jättemiss av Halmstad i slutet.

Därmed gör Helsingborg Värnamo och Sundsvall sällskap upp till den svenska högstaligan.

Returmötet i det allsvenska kvalet blev betydligt mer händelserikt än den första matchen på Olympia, som slutade med 1-0 Halmstad.

Det var en intensiv start på matchen på Örjans vall, vilket märktes direkt då gästernas Brandur Hendriksson tog ett gult kort efter endast tolv sekunder.

Matchen var jämn men i den 31:a minuten spräckte Helsingborg nollan. Wilhelm Loeper tog emot en långboll i straffområdet och lyckades, i kamp mot tre Halmstadsförsvarare, att lyfta bollen över målvakten. 1-0 till Helsingborg och det var kvitterat i kvalet.

KLIPP: Helsingborg tar ledningen efter drömmål

Men bara minuter senare smällde det till igen då Samuel Kroon placerade in kvitteringen till 1-1 och plötsligt var det fördel Halmstad i halvtid.

van den Hurk hjälte

Den andra halvleken blev precis så där jämn och spännande som en kvalmatch ska vara. Helsingborg pressade för ett ledningsmål och i den 84:e matchminuten frälste Anthony van den Hurk gästerna när han nickade in det avgörande 2-1-målet.

I slutet kom också 3-1 efter att Joseph Baffo slarvat på mittplan och Rasmus Karjalainen kunde rulla in slutresultatet 3-1 Helsingborg.

KLIPP: HIF avgör efter snöplig HBK-miss

– Vad ska man säga, jag trodde på det här laget från början. Vi har fått mycket skit men vi gjorde det, säger van den Hurk till Discovery+.

För Halmstad blir det spel i superettan nästa säsong.

KLIPP: Här firar HIF den allsvenska platsen