Foto: Bildbyrån

Allsvenske spelaren talar ut om anklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Den allsvenske spelaren Kolbeinn Sigthorsson har anklagats för sexuella övergrepp.

Nu talar han ut i ett öppet brev.

”Jag är emot all form av våld”, säger han i ett uttalande.

Tidigare i veckan kom beskedet att hela styrelsen för Islands fotbollsförbund avgår.

Anledningen var att förbundet i en intervju förnekade att en landslagsspelare, Kolbeinn Sigthorsson, ska ha utsatt en kvinna för sexuella övergrepp för fyra år sedan, trots att landslagsspelaren ska ha bett henne om ursäkt för sitt agerande efteråt och gjort upp med henne i godo.

Efter den senaste tidens uppmärksamhet väljer Sigthorsson, som också spelar i allsvenska IFK Göteborg, att via sin agent skriva ett öppet brev.

”Jag ångrar mitt beteende under den här perioden och kan bara understryka att jag är emot all form av våld. Jag jobbar än i dag med att förbättra mitt beteende”, säger han i ett pressmeddelande enligt isländska medier.

”Ångrar mitt beteende”

Isländska förbundet ska i alla år haft vetskap om det inträffade, men inte agerat, enligt kvinnan. Övergreppet ska ha skett på en nattklubb 2017 och Sigthorsson ska, enligt isländska medier, ha utsatt två kvinnor samma kväll för övergrepp.

Han skriver fortsatt i det öppna brevet:

”Jag ångrade mitt beteende, tog ansvar och erbjöd mig att lösa situationen oss emellan. Hon och hennes vän krävde en ursäkt och ekonomisk ersättning, vilket jag gick med på. Jag betalade dessutom 3 miljoner ISK (cirka 200 000 kronor, reds.amn) till stiftelsen Stígamót och stödde därmed deras viktiga arbete mot sexuellt våld. Därmed var händelsen utagerad”.

Han förnekar brott men är ångerfull över sitt beteende.

”Under de senaste åren av mitt liv har jag inte varit på väg i den riktning jag velat. Jag drabbades av en allvarlig skada och min karriär var i fara. Under den perioden blev mitt olämpliga beteende problematiskt. Xxx (den 25-åriga kvinnan, reds.anm) har trätt fram och redogjort för sin version av händelsen mellan oss på nattklubben i Reykjavik hösten 2017. Jag kände inte igen mig i anklagelserna om sexuella trakasserier eller att jag ska ha tillgripit någon form av våld varpå jag förnekar dessa anklagelser. Mitt beteende var emellertid inte felfritt, vilket jag också har bett om ursäkt för”.

Göteborg: ”Vill prata med honom”

IFK Göteborg har meddelat att de hanterar saken internt. I går sade sportchefen Pontus Farnerud att det inte är aktuellt att bryta Sigthorssons kontrakt i nuläget.

I ett sms till SVT Sport skriver klubbdirektören Håkan Mild att Göteborg inte resonerar annorlunda nu än tidigare.

”Vill prata med Kolbeinn när han är tillbaka och därefter får vi hantera situationen”, skriver Mild.

Resonerar du likadant som Farnerud, att det inte är aktuellt att bryta kontraktet?

”Han sa idag och det är inte aktuellt idag. Vill träffa Kolbeinn och därefter hantera situationen.”

SVT Sport har sökt Sigthorssons agent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer