Ordförande Gudni Bergsson avgick först – sedan följde hela styrelsen efter. Foto: Bildbyrån

Hela ledningen för isländsk fotboll avgår

Uppdaterad
Publicerad

Hela styrelsen för Islands fotbollsförbund (KSÍ) avgår.

Detta efter att en kvinna hävdat att att en landslagsspelare, som numera tillhör en allsvensk klubb, utsatt henne för sexuella övergrepp – och förbundet försökt mörka händelsen.

Ordföranden Gudni Bergsson avgick redan på måndagskvällen – nu följer resten av styrelsen med.

Bakgrunden är att en 25-årig kvinna anklagat en isländsk landslagsspelare för att ha ofredat henne och ytterligare en kvinna på en nattklubb i Reykjavik för fyra år sedan.

Kvinnorna polisanmälde händelsen, men polisanmälan lades ner. Kvinnorna hävdar att förbundet haft vetskap om anklagelserna. Så till den grad att en advokat kopplad till KSÍ tog kontakt och erbjöd henne att skriva på ett tystnadsavtal som också innefattade ekonomisk kompensation.

Hon vägrade skriva på, men säger att hon i stället gjorde upp i godo med spelaren som betalade skadestånd och bad henne om ursäkt personligen.

Landslagsspelaren tillhör idag en allsvensk klubb som på måndagskvällen kommenterade händelsen så här:

”...tar detta på största allvar även om ärendet i juridisk mening är avslutat. Vi har en påbörjad dialog med spelaren om detta för att utreda vilken väg vi kan ta framåt. Vi vill tydligt markera att vi tar avstånd från hans agerande och alla liknande beteenden”.

KSÍ gick ut med en ursäkt på måndagen skrev bland annat att de ”svikit” kvinnorna.

Under onsdagskvällen valde den isländske landslagsspelaren att gå ut med sin version i ett öppet brev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.