Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Theodore Theodoridis varnar för färre europamatcher för Mohammed Al-Hakim och andra svenska domare. Foto: Bildbyrån

Uefa: Allsvenskt VAR-motstånd kan hindra svenska domare i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Allsvenskan tillhör en minoritet av ligor i Europa som inte har VAR – samtidigt är en stor del av klubbarna emot ett införande.

Uefa tänker inte påverka SvFF i frågan, men varnar för det kan bli ett framtida hinder för svenska domare i Europa.

– Frågan är hur många som kommer att vara lämpliga att döma i Europa i framtiden om de inte gör det med VAR på hemmaplan, säger generalsekreteraren Theodore Theodoridis till SVT Sport. 

Nio allsvenska klubbar motsätter sig gemensamt införandet av VAR och det är en fråga som berör i fotbolls-Sverige.

För det europeiska fotbollsförbundet Uefa är det däremot självklart att ha VAR i sina tävlingsmatcher, precis som i en klar majoritet av de europeiska ligorna. För svenska domare kan det därför bli tuffare att döma i Europa framöver om inte systemet införs i allsvenskan. 

– Det största problemet är inte för klubbarna, utan för de svenska domarna att få döma i Europa. För när det kommer till Europaspel är det en enorm skillnad på en domare som dömer med VAR på daglig basis i den inhemska ligan och en som inte gör det. Det blir förvirrande, säger Theodoridis till SVT Sport och fortsätter: 

– Ni har bra domare i Sverige, men frågan är hur många kommer vara lämpliga att döma i Europa i framtiden om de inte gör det med VAR på hemmaplan? För klubbarna är det ingen större skillnad, men för domarna är det mer komplicerat.

”Stort ansvar”

Kommer Uefa ställa något krav på det svenska förbundet att ansluta till VAR? 

– Nej… Vi hade en liknande diskussion med Elfsborg och konstgräset för många år sen. Om det godkänns av det inhemska förbundet och det uppfyller vissa kriterier så lämnar vi över ett stort ansvar till de inhemska ligorna att bestämma vad som passar deras land bäst.  

När SVT Sport ställer frågan om VAR till Uefas domarchef Roberto Rosetti tar han dock svenska domare i försvar.  

– Vi har stöttat många svenska domare med VAR-utbildningar, bland annat Andreas Ekberg, Glenn Nyberg och Mohammed Al-Hakim. Vi vill använda domare från hela Europa, det är viktigt för oss.  

Vad är din känsla när det kommer till svensk fotboll och VAR? 

– Jag tror Sverige ansluter snart, jag hoppas det. För de svenska domarnas skull. VAR är ett utmärkt stöd för fotbollen och för domare att ta rätta och exakta beslut. Samtidigt är det ett självständigt beslut som det svenska förbundet och ligan måste ta, säger Rosetti. 

SE MER: Elitdomarcoachen Martin Ingvarsson om VAR-motståndet: ”Svenska domare blir inte lika attraktiva”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Ingarsson, elitdomarcoach, vill se ett införande av VAR i Sverige. Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.