Banderoll med texten Stoppa VAR under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Varberg den 15 oktober 2022 i Helsingborg. Foto: Bildbyrån

Allsvenska klubbarnas upprop emot VAR i svensk fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Nio allsvenska klubbar motsätter sig gemensamt införandet av VAR.

I en skrivelse, som SVT Sport tagit del av, som måndag kväll gick ut till Svenska fotbollförbundet och distrikförbunden argumenterar man varför.

– Vi vill med skrivelsen tydliggöra föreningarnas ställningstagande genom vilken vi implementerar våra medlemmars beslut om att agera för att VAR inte ska införas i svensk fotboll, står att läsa i uppropet.

Det är Malmö, Göteborg, Elfsborg, Hammarby, AIK, Djurgården, Sirius, Helsingborg och Sundsvall som står bakom skrivelsen – som gått till Karl-Erik Nilsson, Svenska fotbollförbundet, SEF (svensk elitfotboll), EFD (elitfotboll dam) och samtliga 24 distriktförbund. Det är dessa parter som har rösträtt på representantskapet.

I ett fem sidor långt dokument argumenterar man varför.

Man skriver bland annat att ”Tillämpningen av VAR tycks för många i publiken upplevas som långt från principen om ”minimal påverkan, maximal nytta”. Samt att:

• Systemet misslyckas med att på ett avgörande sätt uppnå avsedda syften.

• Systemet innebär avgörande negativa effekter, då publikupplevelsen försämras.

• Priset är orimligt högt.

• En majoritet av de klubbar som (med dagens sammansättning av Allsvenskan) kommer beröras av ett införande, har medlemsbeslut mot VAR.

SvFF svarar

I ett sms till SVT Sport skriver Karl-Erik Nilsson, ordförande SvFF, följande:

”Vi tar med deras synpunkter i den fortsatta beredningen av VAR-frågan. Deras synpunkter kommer att beaktas såsom även andra synpunkter som inkommer framöver”.

Om ett införande av VAR skulle röstas igenom skulle det ske tidigast till säsongen 2024 har SvFF tidigare berättat för SVT Sport.

SVT Sport har sökt flera av de som undertecknat skrivelsen.

KLIPP: Frågan om VAR-granskning splittrar Fotbollsstudion (19 sep)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om VAR-granskning splittrar Fotbollsstudion. Foto: Bildbyrån/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.