Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den amerikanske fotbollsjournalisten Grant Wahl segnade ihop under den kaotiska matchen mellan Argentina och Nederländerna. Foto: SVT/Bildbyrån

Amerikanske fotbollsjournalisten Grant Wahl död i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanske fotbollsjournalisten Grant Wahl har avlidit efter att ha kollapsat under VM-kvartsfinalen mellan Nederländerna och Argentina.

SVT Sport pratade med Wahl tidigare under VM efter att han hållits i förvar på grund av att han bar en regnbågströja.

Wahl blev 48 år gammal.

Andra reportrar som befunnit sig nära Wahl säger till nyhetsbyrån AP att han segnade ihop under förlängningen. Wahl ska ha förts till sjukhus men man lyckades inte få liv i honom igen.

Ned Price, talesperson för amerikanska UD, beklagar dödsfallet på Twitter. ”Vi arbetar med qatariska myndigheter för att se till att hans familjs önskemål uppfylls så snabbt som möjligt”, skriver han.

”Hans kärlek till fotboll var enorm”

Även Gianni Infantino, ordförande för det internationella fotbollsförbundet Fifa, har framfört sina kondoleanser till Grant Wahls familj och vänner.

”Bara för några dagar sedan uppmärksammades Grant av Fifa och AIPS (Internationella sportjournalistförbundet) för att ha bevakat åtta VM-slutspel. Hans karriär innefattade även rapportering av flera VM för damer, såväl som en mängd andra internationella sportevenemang. Hans kärlek till fotboll var enorm och hans rapportering kommer att saknas av alla som följer det globala spelet”, skriver han i ett uttalande.

Sökt vård

I måndags skrev Wahl, som bevakade sitt åttonde fotbolls-VM, att han hade sökt vård i Qatar.

”Min kropp knäcktes till slut. Tre veckor med lite sömn, hög stressnivå och mycket arbete kan göra det”, skrev Wahl.

”Vad som hade varit en förkylning under de senaste tio dagarna förvandlades till något mer allvarligt kvällen när USA spelade mot Nederländerna, och jag fick ett ökat tryck och obehag över bröstet. Jag hade inte covid (jag testas regelbundet här), men jag gick till kliniken på mediacentret i dag, och de sade att jag förmodligen har bronkit. De gav mig en antibiotikakur och stark hostmedicin, och jag mår redan lite bättre bara några timmar senare.”

Hölls i förvar inför premiären

Wahl hamnade själv i händelsernas centrum under mästerskapet när han först inte släpptes in på matcharenan under premiären mellan USA och Wales.

Detta då han hade på sig en t-shirt med en regnbåge på och stoppades av säkerhetspersonal utanför arenan. Tröjan hade han på sig för att hedra sin bror Eric som är gay.

– De slet mobilen ur händerna på mig och behöll den i en halvtimme. Då slog det mig att det kunde bli värre än jag hade tänkt. De sa åt mig att ställa mig upp och titta in i en säkerhetskamera för att visa någon vad jag hade på mig, som sen fattade ett beslut, berättade Wahl då för SVT Sport.

KLIPP: Wahl hyllas av NBA-stjärnan LeBron James:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LeBron James: ”Jag gillade Grant mycket – han var en cool snubbe” Foto: AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.