Foto: Bildbyrån

Andreas Granqvist avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Granqvist avslutar sin spelarkarriär.

– Huvudet vill, men kroppen vill inte. För HIF:s skull är det onödigt att dra ut på beslutet, säger Granqvist till Helsingborgs Dagblad.

36-årige Andreas Granqvist, som spelat fem matcher i superettan denna säsong, har länge dragits med skadeproblem och nu sätter han punkt för spelarkarriären.

– Huvudet vill, men kroppen vill inte. För HIF:s skull är det onödigt att dra ut på beslutet, säger Granqvist till HD.

Herrlandslaget i fotboll

– Efter skadan 2019 kunde jag inte göra mig själv rättvisa. Mentalt var det jobbigt och frustrerande att inte kroppen svarade på rätt sätt. Till slut insåg jag att det var inte så här jag ville det skulle vara. Just nu är det känslosamt. Jag har spelat fotboll i hela mitt liv och plötsligt ska jag inte göra det längre, säger han.

Spelat i Premier League och Serie A

2004 gjorde han allsvensk debut i Helsingborg. Efter tre säsonger i HIF gick han till engelska Wigan i Premier League. Mellan 2008 och 2011 spelade Granqvist i nederländska Groningen. Därefter har han spelat i italienska Genoa och ryska Krasnodar. 2017 återvände han hem till Helsingborg där han spelade fram till idag. 2017 vann Granqvist Guldbollen.

– Det går inte att med några få ord sammanfatta vad Andreas Granqvist har betytt som spelare för HIF eller som HIF-ambassadör när han varit utanför klubben. Granens karriär säger allt. Han har varit i den absoluta toppen av världsfotbollen men alltid alltid stått stadigt i sin person och sina värderingar med ett enormt hjärta, säger HIF:s klubbdirektör Joel Sandborg.

”Inte varit möjligt utan honom”

Granqvist gjorde sin första a-landskamp 2006. Det blev totalt 88 landskamper och 9 mål i blågult.

– Jag känner en stor stolthet och tacksamhet över min tid i landslaget. Oavsett om jag suttit på läktaren, eller fått leda laget som kapten så är stoltheten densamma. Att representera Sverige är otroligt stort. Playoffet till VM i Ryssland och hela den turneringen är det största jag upplevt i min fotbollskarriär. Jag vill tacka alla fans, medspelare, ledare för många fina år. Det har varit en otrolig upplevelse som jag kommer bära med mig resten av livet säger Andreas Granqvist i ett uttalande.

Granqvist ledde, som lagkapten, landslaget till kvartsfinal i VM 2018 och var med tog Sverige till EM 2020. Han spelade även EM 2016 och 2012. Han fanns med i Sveriges trupp till EM 2008 men fick ingen speltid.

–  Framgångarna som vi haft sedan jag tog över landslaget hade inte varit möjliga utan ”Granen”. Fantastiska spelmässiga prestationer på planen och stora ledarskapsinsatser utanför har varit en stor del i att vi tog oss till kvartsfinal i VM 2018 och att vi tog oss till EM. Andreas har en förmåga att se helheten och gruppens bästa på ett imponerande sätt, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Andreas Granqvist fortsätter som sportchef i Helsingborg.

ARKIV: Granens sköna kontring har blivit viral (21 maj 2021)

De har slutat i landslaget

Marcus Berg, 34 år

90 landskamper, 24 mål

Mikael Lustig, 34 år

94 landskamper, 6 mål

Sebastian Larsson, 36 år

133 landskamper, 10 mål

Andreas Granqvist, 36 år

88 landskamper, 9 mål

Gustav Svensson, 34 år

32 landskamper, 0 mål

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet