Anfallsdilemmat inför VM-kvalet – ”Får se hur vi gör”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Anvegård är kvar i England med hjärnskakning.

Stina Blackstenius finns med i truppen men rehabiliterar en skada.

Så vem startar längst fram i VM-kvalmötet mot Finland på torsdag?

– Vi får se hur vi löser det på torsdag, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson till SVT Sport.

Nåja, än råder det ingen anfallskris i landslaget – men de två mest självklara alternativen som nummer nio råder det stor osäkerhet kring. Anna Anvegård fanns inte ens med i Göteborg när landslaget under måndagen samlades och Häcken-stjärnan Stina Blackstenius slåss fortfarande med att komma tillbaka från skada.

– Vi har, tycker jag, under åren visat att vi har bra alternativ. Vi har haft olika spelare som spelat där beroende på form och motstånd. Vi får se hur vi löser det på torsdag men klart är att vi kommer ha både start- och inhoppsalternativ, säger Gerhardsson.

Ett av namnen som kan bli aktuellt för en startplats är Rebecka Blomqvist. Anfallaren huserar i Wolfsburg där hon sedan den senaste landslagssamlingen i oktober bara fått 31 minuters speltid. Minuter som kom i går – där Blomqvist också blev målskytt.

– Det var väldigt skönt. Bara att få spela de 30 minuterna och göra mål var väldigt skönt. Det är klart att det är tråkigt och har varit tufft. Man vill bidra där på planen. Svårt att säga exakt vad som har hänt men det är så det är nu, säger Blomqvist.

Hur är det att vara i en sådan vardag?

– Det är en sådan vardag jag vill vara i med hög kvalitet och bred trupp, det utvecklar en.

Även Sofia Jakobsson har fått knappt om speltid i Bayern Munchen.

– Jag kör på tufft på varje träning för att visa att jag vill spela, sen har det inte blivit så många minuter som jag hade hoppats på.

I landslaget har dock Jakobsson varit näst intill självskriven. Nu hoppas hon på ännu en startplats mot Finland.

– Kul att vara här och jag hoppas på speltid, jag har mycket energi och det känns som att jag jättegärna vill vara ute på planen och bidra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.