Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör spelare och ledare berätta om varför det gick så långt: ”Borde dragit i bromsen” Foto: Bildbyrån/SVT

Ånger hos Eskilstuna United efter mardrömsbeskedet: ”Vi såg inte det”

Uppdaterad
Publicerad

En sviktande ekonomi gjorde att Eskilstuna United inte fick någon elitlicens inför den här säsongen. I dag förstår de att de kunde ha gjort saker annorlunda.

– Vi borde ha dragit i bromsen tidigare, säger ordförande Anna Arnerdal till SVT Sport.

Det var ett för stort negativt eget kapital som gjorde att Eskilstuna United flyttades ner till elitettan från damallsvenskan.

Anna Arnerdal förklarar vad som ledde dit.

– Damfotbolleliten – det är svårt att få ihop det. Vill man bedriva elitidrott så krävs det vissa nivåer på spelarlöner och kostnader som kommer med. Då måste man få ihop det med intäkterna, säger hon.

Hon medger att de borde ha agerat tidigare.

– I efterhand så kan vi absolut se att vi borde ha dragit i bromsen tidigare. Men när vi var mitt i det så såg vi inte det förrän det var väldigt sent.

Känns det orättvist?

– Ja, det tycker jag. Vi hade en vision om att ta ett utvecklingskliv och råkade göra det i början på pandemin. Det innebar inte bara att vi förlorade publikintäkter och att våra företagspartners fick det svårt. Vi kunde inte ha de möten och aktiviteter som skulle ge oss de intäkterna. Det kunde inte elitlicensnämnden se och förstå när de tog sitt beslut, säger hon.

På SVT Play kan du se alla delar i vår serie ”Elitklubbarnas krasch”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.