Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rospiggarna om krisen: ”Kan inte fortsätta åka med de dyraste förarna” Foto: Bildbyrån/SVT

Ekonomisk kris kan leda till att storstjärnorna försvinner: ”Kan inte fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

Man har vant sig med att se många av världens bästa speedwayförare i den svenska ligan. Men den ekonomiska krisen kan leda till att de försvinner.

– När publiken sviker kan man inte fortsätta åka med de dyraste förarna, säger Rospiggarnas ordförande Per Nohr till SVT Sport.

Speedwayligan är i ekonomisk kris. De senaste klubbarna att krascha är Masarna och Vetlanda.

Rospiggarna var även de illa ute under den gångna säsongen. En stor anledning är publiktappet som har skett där man publiksnittet har sänkts från 2993 åskådare till 2279 på fem år.

– Det är jättetråkigt på alla sätt och vis. Två anrika fina föreningar. Men vi måste också fokusera på oss själva så inte vi också hamnar där. Skulle ytterligare lag försvinna så blir det inte så mycket kvar, säger Per Nohr.

Rospiggarnas lagkapten, stjärnan Kim Nilsson, är inte orolig för om världsstjärnorna försvinner från den svenska ligan.

– Under 2020 när det var covid så stramade man åt rejält och det var ju riktigt bra speedway ändå. Då hade man inte alla de här världsstjärnorna, men det fanns namnkunniga lag ändå. Samtidigt som de som inte platsade i elitserien innan kom in på reserven. Det öppnade upp för fler förare, men ändå stramade man åt budgeten, säger han.

REPORTAGESERIE: Se alla delar i serien ”Elitklubbarnas krasch” i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.