Jakob Ankersen i Blåvitts tröja. Foto: Bildbyrån.

Ankersen: Har vänner i landslaget, jag tackar nej

Uppdaterad
Publicerad

Landslagskonflikten mellan DBU och Spelarföreningen verkar vara långt från en lösning. Nu jagar förbundet spelare med ljus och lykta till veckans landskamper. Men de jobbar i motvind.
– Jag tackar nej, säger tidigare Blåvitt-spelaren Jakob Ankersen.

Enligt Danmarks Radio, DR, har DBU skrivit ett brev till Superliga-klubbarna där man bett spelarna att meddela om de är tillgängliga. Spelarna har fram till klockan 15.00 i dag på sig att svara.

– Skulle jag bli uttagen kommer jag tacka nej. Jag har många vänner i landslaget och dessutom tycker jag att man ska tas ut av förbundskaptenen och inte på andra grunder, säger IFK Göteborgs tidigare spelare Jakob Ankersen till SVT Sport via presschefen i sin klubb Århus.

Enligt Jyllandsposten så ska dock Spelarföreningen också skickat ut ett meddelande till Superliga-spelarna, där man tvärtom ber spelarna att stötta sina landslagskollegor i strejken.

Kan leda till uteslutning

Något som verkar ha gett resultat.

Enligt just Jyllandsposten ska fyra spelare redan ha tackat ja, för att sedan officiellt via sociala medier dra tillbaka sina klartecken.

En av dem är 35-årige Horsensspelaren Lasse Kryger.

”I dag begick jag ett fel. Jag sade ja i en intervju om en sak jag inte hade satt mig in i och framstod egoistisk. Det var fel. Självfallet stöttar jag vårt landslag och självfallet ska vi spelare stå tillsammans vid en konflikt. Case closed””, skriver spelaren på Twitter.

Om inte Danmark får ihop ett lag kan det i värsta fall enligt Uefas reglemente leda till uteslutning från EM 2020.

Damerna stöttar landslaget

De danska landslagsdamerna i fotboll, som just nu laddar för VM-kvalmatch mot Sverige, har öppet gått ut och stöttat sina kollegor i herrlandslaget, som valt att strejka på grund av ett uteblivet kollektivavtal.

Danska stjärnan Pernille Harder har öppet skickat sitt stöd till herrlandslagets lagkapten Simon Kjær på Twitter.

”Vi i damlandslaget sänder vårt stöd till Simon Kjær och resten av herrlandslaget, och hoppas att DBU hjälper till med att hitta en seriös lösning, så att vi alla kan spela fotboll som ett lag igen”, skriver Wolfsburgsspelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer