Foto: Bildbyrån/DBU

”Vill du spela i landslaget – svara senast kl 15”

Uppdaterad
Publicerad

Det danska fotbollsförbundet har i ett brev till spelarna i den danska högstaligan, Superligan, meddelat att de vid intresse för landslagsspel ska anmäla detta till förbundet senast klockan 15 under måndagen, när Danmark ska ta ut en alternativ trupp till matcherna mot Slovakien och Wales efter att de ordinarie landslagsspelarna valt att strejka. Det skriver Danmarks Radio.

”Jag hoppas så många som möjligt önskar att stötta landslaget, då det är avgörande vid ett eventuellt sanktionsförlopp hos Uefa att vi kan visa att DBU gjort allt i sin makt för att skicka ett så starkt lag som möjligt till kommande landskamper” skriver DBU-chefen Kim Hallberg, i brevet.

DBU lovar också spelarna fullständig anonymitet om de anmäler intresse för landslaget men inte väljs ut.

Konflikten kring ett nytt avtal på herrsidan har gjort att landskamperna mot Slovakien och Wales i veckan kommer att spelas med andra spelare än landslaget.

I dag meddelade det danska förbundet, DBU, att Åge Hareide inte kommer att leda laget under de kommande matcherna – han är hemma i Norge.

Spelarföreningen kom med motbud

DBU ska ha erbjudit ett tillfälligt avtal över de två matcherna som kommer men i stället för att tacka ja till det skickade spelarföreningen in ett motbud – att förlänga det gamla avtalet.

Det var inget som förbundet nappade på.

– Vi kommer inte att förlänga det och det vet spelarföreningen mycket väl. De har inte erbjudit oss något som vi kan eller kommer acceptera, säger DBU:s kommunikationschef Jakob Høyer till danska nyhetsbyrån Ritzau.

En av det danska landslagets största stjärnor, Tottenham-mittfältaren Christian Eriksen, är starkt kritisk till förbundet.

– DBU vill få det att se ut som att det är vi spelare som inte vill spela, men det är ju DBU som inte vill förhandla färdigt och få till en överenskommelse som vi kan spela med, säger han till Ekstrabladet och fortsätter:

– De går gärna ut i media och säger att vi också ta tänka på sammanhållning och solidaritet – som om vi inte brydde oss om det. Är det inte det vi alltid gör, när vi alltid med gott humör ställer upp när DBU arrangerar saker för barn till exempel? Det är varken rimligt eller rättvist att beskylla oss för att inte tänka på andra än oss själva. Det är verkligen obehagligt att lyssna på.

Spelarna kommer inte till dagens samling

Det är fortfarande oklart vem som ska spela matcherna mot Slovakien och Wales eller om matcherna spelas överhuvudtaget.

Landslagssamlingen skulle skett i Wien i dag men dit kommer inte spelarna. Enligt danska tidningen Ekstrabladet kommer spelarna i landslaget i stället att ta sig till en hemlig plats för att mötas och diskutera det inträffade och vara redo att med kort varsel hoppa in och spela om situationen skulle lösas med förbundet.

Ifjol var det damerna som inte kom överens med förbundet. De gick ut i strejk och Danmark tvingades lämna walkover i VM-kvalmatchen mot Sverige. Det ledde till sanktioner i form av poängtapp, något som nu kan komma att drabba herrlandslaget också.

Bakgrund: Detta har hänt

Visa

1 september:
DBU meddelar att förhandlingarna med Spelarföreningen om ett nytt avtal med herrlandslaget har strandat. I stället erbjuder förbundet ett tillfälligt avtal över kommande två matcher; träningsmatchen mot Slovakien på onsdag och Nations League-mötet med Wales på söndag.

2 september:
Spelarna tar inte erbjudandet utan kontrar med ett motbud: att man går tillbaka till det gamla avtalet. ”Vi vill göra allt för att kunna spela”, säger William Kvist som sitter med i Spelarföreningens förhandlingsteam.

DBU kallar kontringen för ett ”ickebud” och meddelar att man kommer att försöka hitta andra spelare till landslagssamlingen.

3 september:
Läget är fortfarande låst och DBU meddelar via Ritzau att förbundskapten Åge Hareide inte kommer att leda laget under de kommande två matcherna. Samtidigt uttalar sig lagets stjärna Christian Eriksen: ”Det är verkligen obehagligt att lyssna på”, säger han om DBU till Ekstrabladet. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer