Det blir ingen VM-kvalmatch mot Sverige för Nadia Nadim och lagkamraterna i det danska landslaget. Foto: TT Nyhetsbyrå

Danmark ställer in VM-kvalet mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen VM-kvalmatch för det danska damlandslaget mot Sverige i Göteborg på fredag.

– Vi har fått besked från det danska förbundet att matchen inte kommer att spelas. De är inte överens, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Klockan 10.00 var det tänkt att det danska fotbollsförbundet, DBU, skulle lämna besked om det skulle bli spel mot Sverige. Enligt danska medier överskred då parterna deadlinen för att fortsätta förhandla men man lyckades inte få till någon lösning. 

Danmark riskerar nu att diskas från hela kvalspelet, vilket skulle öppna för Sverige, men det är Uefa som har ärendet på sitt bord.

”Situation vi inte varit i tidigare”

– Det här är en speciell situation som vi inte varit i tidigare. Det är Uefa som fattar beslutet och vi söker dem för vägledning. Det finns ju också en 24-timmarsregel, säger Sjöstrand.

Han beklagar den uppkomna situationen.

– Det är väldigt olyckligt och vi har ju inte haft insyn i deras förhandlingar.

Uefas disciplinära kommitté kommer nu att ta ställning till vidare konsekvenser.

– Ytterst är det Uefas disciplinära kommitté som tar beslutet och Danmark kan bli uteslutna för hela kvalspelet, funderar Sjöstrand. 

Enligt Rosengårds anfallsstjärna Sanne Troelsgaard skiljde nyligen motsvarande 600 000 kronor mellan buden från DBU och spelarnas fackförening.

Förhandlingarna mellan Danmarks fotbollsförbund (DBU) och spelarföreningen, som företräder de kvinnliga landslagsspelarna, om ett nytt landslagsavtal har pågått sedan 2016.

Efter EM i somras, där Danmark tog silver, intensifierades förhandlingarna för att få till ett avtal till landskampen mot EM-finalmotståndaren Nederländerna den 15 september och till VM-kvalpremiären mot Ungern den 19 september.

Den stora stötestenen har varit att spelarna kräver att få bli anställda av förbundet när de är på landslagsuppdrag. DBU hävdar att spelarna redan har anställningar i sina klubbar. Förutom förbättrade ekonomiska villkor vill spelarna ha bättre förutsättningar runt omkring landslaget med bland annat resor, boende och träningsfaciliteter.

Det danska herrlandslaget har sagt att de kan tänka sig att avstå från motsvarande 640 000 kronor om året från sitt landslagsavtal och ge till damlandslaget. Men för att göra det kräver herrarna att damerna får samma rättigheter som herrarna har.

Parterna nådde ingen överenskommelse i september och landskampen mot Nederländerna ställdes in. Landslagsspelarna tränade på egen hand och ett drygt dygn före Ungern-matchen slöts ett preliminärt avtal över VM-kvalmatchen. Trots att den nye förbundskaptenen Søren Randa-Boldt bara hade en halvtimmes träning tillsammans med spelarna lyckades man vinna med 6–1.

Eftersom inget nytt avtal var på plats när VM-kvalveckan inför matcherna mot Sverige och Kroatien inleddes, ville DBU få till stånd en preliminär uppgörelse över matchen mot Sverige, vilket spelarna nobbade. Spelarna har tränat på egen hand i väntan på att situationen skulle hinna bli löst före VM-kvalmatchen i Göteborg.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer