Anna Oscarsson, Eskilstuna United. Foto: Simon Linnerhed

Oscarsson om sin mentala ohälsa: ”Jag var trött hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Den landslagsmeriterade spelaren Anna Oscarsson vågade efter år av ångest och mental ohälsa be om hjälp. Hennes dåvarande damallsvenska klubb skickade henne till lagläkaren, som konstaterade depression. Detta följdes dock aldrig upp.

– Alla borde utbildas mer i mental ohälsa, säger Anna Oscarsson till SVT Sport.

Anna Oscarsson, 24, spelar ytterback i Eskilstuna, har fem A-landskamper och över 60 ungdomslandskamper. 2014, när hon var 16 år gammal flyttade hon hemifrån och lämnade Gotland för Göteborg. Hon var högpresterande inom sin idrott och i skolan.

– Det blev för mycket. Jag har alltid haft väldigt höga krav på mig själv. Jag har velat prestera i vad jag än tar mig för. Jag ville ha högsta betyg i skolan. Jag ville prestera optimalt på fotbollsplanen. Samtidigt hade jag ganska nyligen flyttat från familjen och tryggheten, och skulle klara mig själv.

Hon hade inte tidigare stött på mental ohälsa på det sättet.

– Jag var ganska oförberedd. Jag var trött hela tiden. Jag kunde från ingenstans få yrsel och känna mig svimfärdig. Vid vissa tillfällen när ångesten kröp sig på kunde jag få svårt att andas. Jag trodde från början att det var fysiskt.

Kände en skam

Hon blev bra på att dölja.

– Jag var inte redo för att prata om hur jag mådde, att jag var så stressad, och mådde dåligt. Jag kände en skam över att jag hade så bra förutsättningar för att må bra, och ändå gjorde jag inte det.

2018 blev Anna Oscarssons mentala hälsa illa. Hon insåg att hon behövde öppna upp sig.

– Jag hade en känsla av att jag var otillräcklig.

Hon spelade i damallsvenskan, sågs som en talang, och debuterade i A-landslaget. Mentalt var hon på botten, men lyckades ändå hon prestera sin bästa säsong. Hon blev under Peter Gerhardssons ledning uttagen för Sverige.

– Det hände saker privat också, som vi alla går igenom någon gång i livet. Men eftersom jag inte hade pratat om min ångest tidigare, så hade jag inte verktygen för att hantera motgångarna jag stötte på i privatlivet.

Ambassadör

När hon senare samma år skadade sig fysiskt kollades hon upp varje dag.

– Det är viktigt att de övre organisationerna såsom RF, Fotbollsförbundet och spelarföreningen prioriterar ämnet och på så sätt kan hjälpa till att få fram riktlinjer över hur man bemöter psykisk ohälsa på klubblagsnivå, där verksamheten bedrivs, säger Anna Oscarsson.

Anna Oscarsson är idag ambassadör för föreningen Suicide zero. Tillsammans med spelarförbundet bygger de upp en handlingsplan med verktyg för klubbarna, som ska vara en bas för ledare, för att hjälpa spelare som i framtiden drabbas av mental ohälsa.

Anna Oscarsson debuterar för sin nya klubb Eskilstuna United när de ställs mot Örebro i damallsvenska premiären på lördag.

Anna Oscarssons tre tips om hur du handskas med mental ohälsa:

Anna Oscarsson

Tillhör från januari 2020 Eskilstuna United. Tidigare spelat i Linköping och Hammarby i Damallsvenskan.

Eskilstuna slutade ifjol på fjärdeplats, elva poäng bakom mästarlaget Rosengård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.