Argentina till VM-final – efter Messis uppvisning

Argentina är klart för ännu en VM-final.

Lionel Messi visade vägen med sitt 1–0-mål och sedan krönte han sin prestation med en fantastisk framspelning till Julian Alvarez 3–0-mål.

– Det är världens bästa fotbollsspelare som presenterar sig, gång på gång, wow, säger SVT:s kommentator Chris Härenstam.

Kroatien har kryssat sig fram genom VM-slutspelet men i kvällens semifinal mot Argentina tog det stopp redan i slutet av den första halvleken.

Lionel Messi inledde målskyttet med att dunka in 1–0 på straff i den 34:e minuten efter att den kroatiske målvakten Dominik Livakovic kolliderat med en framrusande Julian Alvarez och domaren Daniele Orsato pekat på straffpunkten. Ett mål som innebär att Messi numera är Argentinas främste VM-målskytt genom tiderna med sina elva mål, ett mer än legendaren Gabriel Batistuta.

Fem minuter senare var det dags igen. Messi hade ett litet finger med i förarbetet men det var Julian Alvarez som gjorde målet efter att ha snubblat sig igenom det kroatiska försvaret och petat bollen i nätmaskorna.

Kroatiens förbundskapten Zlatko Dalic försökte skaka liv i sitt lag genom att genomföra tre byten i början av den andra halvleken men det hjälpte föga.

I stället tvingades kroaterna se på när Messi hade lekstuga på högerkanten med drygt 20 minuter kvar att spela. Efter att ha snurrat upp försvararen Josko Gvardiol både en och två gånger hittade han in till Alvarez mitt i straffområdet som enkelt kunde rulla in 3–0 från nära håll.

– Det där är en utav de största prestationerna i VM, om inte den största. Det är ett balansnummer, det är en assist, det är världens bästa fotbollsspelare som presenterar sig, gång på gång, wow, säger SVT:s kommentator Chris Härenstam.