Eden Hazard och Pierre-Emerick Aubameyang möts i finalen. Foto: Bildbyrån

Arsenal och Chelsea i helengelsk EL-final

Uppdaterad
Publicerad

Arsenal och speciellt storstjärnan Pierre-Emerick Aubameyang hade en toppkväll i Europa League-semifinalen mot Valencia och är klart för final.

Aubameyang slog till med hattrick, det ena vackrare än det andra, och sköt vackert slutresultatet 4-2.

Senare under kvällen tog sig även Chelsea vidare efter straffläggning.

Det innebär att alla finallag i Europa i år är från samma nation, vilket aldrig har hänt tidigare.

Tottenham och Liverpool hade krattat för det i veckan efter att de båda gått till Champions League-final. Arsenal inledde Europa League-kvällen med att bli tredje engelska lag – och Chelsea ville inte vara sämre.

Efter stor dramatik tog sig även de vidare. Som sig bör var det också klubbens storstjärna Eden Hazard som placerade in den avgörande straffen. mot Eintracht Frankfurt, efter 1-1 i båda matcherna.

Europa League

Det innebär att det för första gången på 47 år det blir en helengelsk final i Europa League. 1972 möttes Tottenham och Wolverhampton i turneringen som då hette Uefa-cupen.

Mycket, ja det allra mesta i den andra Europa League-semifinalen mellan Valencia och Arsenal handlade om Pierre-Emerick Aubameyang.

Aubameyang med hattrick

Arsenals anfallare visade sitt värde för Londonklubben på allra bästa sätt. Han sköt viktiga 1-1 fint på halvvolley efter Valencias drömstart. Redan där släckte han nog hoppet för spanjorerna.

Han sköt också 3-2, och till slut också 4-2, som också blev slutsresulatet. Det sista målet hittade gabonesen från snäv vinkel rätt upp i taket. Aubameyang och Alexandre Lacazette, som stod för ett mål i kväll, gjorde Arsenals alla sju mål i dubbelmötet.

Finalen är den första för Arsenal i Europasammanhang på 13 år. På slutet utbröt ett bråk mellan flera spelare efter att Ferran Torres gått in hårt mot Ainsley Maitland-Niles.

Finalen i Baku, Azerbajdzjan, avgörs den 29 maj.

UEFA Europa League

Valencia CF logo

Valencia CF

2 - 4

Arsenal logo

Arsenal

Mestalla, Valencia
Publik: 44481
Domare: Danny Makkelie

Fakta: Europa League-finalerna

2018: Atlético Madrid–Marseille 3–0

2017: Manchester United–Ajax 2–0

2016: Sevilla–Liverpool 3–1

2015: Sevilla–Dnipro 3–2

2014: Sevilla–Benfica 4–2 (efter straffläggning)

2013: Chelsea–Benfica 2–1

2012: Atlético Madrid–Athletic Bilbao 3–0

2011: Porto–Braga 1–0

2010: Atlético Madrid–Fulham 2–1 (efter förlängning)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet