Asbaghi: Kom inte med ”hittepå-fakta”

Uppdaterad
Publicerad

Morgonen efter avskedsryktet bemötte Göteborgs tränare Poya Asbaghi uppgifterna.

– Det är totalt påhittat, säger han till den samlade pressen efter träningspasset.

Det var under måndagskvällen som Göteborgs-Posten gick ut med uppgifterna att IFK Göteborg skulle sparka sin tränare Poya Asbaghi.

– Jag tycker att det är olyckligt att den här branschen fungerar så att om en journalist efter en match tycker att jag ska lägga ned så blir det så viktigt för den personen att visa att den har rätt, säger Poya Asbaghi till pressuppbådet efter tisdagens träning som han genomförde som vanligt på Kamratgården.

Asbaghi säger att inte har några problem när någon kritiserar honom.

– Ska det gå så långt att man hittar på information för att förstärka sin tes? På det sättet tycker jag att man kan hantera det bättre. Framför gärna kritik, men kom inte och följ upp det med “hittepå-fakta” för att du ska få bekräftelse.

Göteborgs spelarråd ska enligt uppgifter samlats för ett spelarråd med klubbdirektör Max Markusson.

Blåvitt ligger på tolfte plats i allsvenskan och har i sju raka omgångar misslyckats med att vinna. Och har fem poäng ner till Brommapojkarna på kvalplats.

Asbaghis tid i Blåvitt

2017

+ 20 november: Poya Asbaghi – som tidigare bland annat haft del i Dalkurds succé – presenteras som ny huvudtränare i IFK Göteborg, blott 32 år ung. Efter ett turbulent år som slutade med sparkad tränare (Jörgen Lennartsson) och en tiondeplats i allsvenskan ska Asbaghi ta klubben mot toppen; den tidigare målsättningen på SM-guld senast 2021 finns kvar.

2018

+ 1 april: Asbaghis IFK Göteborg vinner den allsvenska premiären borta mot Trelleborg med 3–1.

+ 27 maj: 0–2 borta mot Gif Sundsvall innebär att IFK Göteborg går på VM-uppehåll med en poäng på fyra matcher och en tiondeplats i tabellen.

”Jag tycker att vi har varit med i alla matcher, men vi är så klart inte nöjda med antalet poäng som vi har skapat ihop”, säger mittfältaren Sebastian Ohlsson till GT.

+ 8 juli: Efter 1–3 hemma mot Kalmar FF i den första omgången efter VM-uppehållet erkänner sportchefen Mats Gren att nyförvärv är på väg in.

”Det är klart att det kommer in något nytt. Det är klart att vi måste få in något mer, att vi måste få in en duktig spelare i någon position”, säger han till TT.

+ 10 augusti: Återvändande anfallaren Robin Söder och norske mittfältaren Fredrik Oldrup Jensen presenteras, samtidigt som isländske anfallaren Elias Omarsson säljs. Senare på kvällen tappar IFK Göteborg 2–0 till 2–3 mot bottenlaget Sirius, för andra gången på mindre än tre veckor.

”Just nu är det bara nattsvart”, säger Asbaghi till TT.

+ 24 september: IFK Göteborg förlorar derbyt mot Häcken med klara 1–4.

+ 1 oktober: Fotbollsmagasinet Offside avslöjar i en granskning att den hårt kritiserade sportchefen Mats Gren haft möten med tvivelaktiga supportergrupperingar i samband med bland annat en värvning. ”Jag förstår att det låter väldigt dramatiskt med möten med våra supportrar, men nu sker det regelbundet och proaktivt”, kommenterar Gren via mejl.

+ 6 oktober: IFK Göteborg räddar sent 2–2 hemma mot klara jumbon Trelleborgs FF och har bara en seger på tio matcher. Med fem omgångar kvar skiljer endast fem poäng ned till Brommapojkarna på kvalplats.

”Vi behöver inte bry oss om motståndarna. Det är upp till oss själva på planen”; säger Poya Asbaghi till GP.

”Han sitter helt säkert”, säger sportchefen Mats Gren om Asbaghis framtid.

+ 8 oktober: Enligt uppgifter till GP kommer Asbaghi att lämna jobbet som tränare ”inom kort”, för att tillfälligt ersättas av tidigare spelarna Jonas Olsson och Hjalmar Jonsson.

”Vanligtvis brukar inte IFK Göteborg kommentera rykten eller spekulationer. Beträffande den artikel som Göteborgs-Posten i kväll publicerade vill dock föreningen komma med en dementi”, skriver klubben i ett uttalande.

Sportchefen Mats Gren? Han är på semester på Hawaii.

+ 9 oktober: Poya Asbaghi leder IFK Göteborgs träning och dementerar ryktena om att han riskerar att få sparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.