Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Asllani inför debuten i Milan: ”Jag ville spela i Italien innan jag avslutar min karriär”

Uppdaterad
Publicerad

Hon hade anbud från flera storklubbar. 

Men Kosovare Asllani valde Milan och serie A. 

– Jag valde det jag ville göra, inte det andra förväntade sig att jag skulle göra, säger Asllani till SVT Sport. 

Sensommarsolen skiner över Vismara, Milans anläggning där damerna och ungdomslagen tränar, i utkanten av Milano. Kosovare Asllani befinner sig i händelsens centrum på planen när laget tränar.

– Det känns som jag kommit in i det bra, snabbt, vi har ju varit på turné en vecka i USA. Tack vare franskan och spanskan förstår jag italienskan rätt bra med. Mina lagkamrater börjar förstå hur jag vill spela, säger ”Kosse”. 

Vid sidan av planen står Elisabet Spina, chef för hela Milans damsektion. Hon tvekar inte när hon säger:

”Tyngsta värvningen i serie A Femminile någonsin”

– Kosovare är utan tvivel den tyngsta värvningen i serie A Femminile någonsin. Vi är stolta över att hon valde oss, vi har försökt värva henne länge. Nu föll allt på plats.

33-åriga Asllani instämmer och menar att det nu var rätt tidpunkt att gå till den italienska ligan, som från och med den här säsongen räknas som en professionell liga, något damerna kämpat hårt för.

– Jag har en förkärlek för Italien och har länge velat spela här. Många hade kanske väntat sig att jag skulle gå tillbaka till England eller Frankrike. Men jag har spelat i storklubbar som City och PSG och Real Madrid. Jag ville spela i Italien innan jag avslutar min karriär, säger Kosse och fortsätter:

– Italiensk damfotboll är på väg upp och Milan är på väg upp. Jag vill hjälpa laget att växa. De vill ge mig en viktig roll och stort ansvar och jag är redo att ta det ansvaret.

Jämförs med Zlatan

Att hon nu i italienska medier kallas ”en kvinnlig Zlatan” ler Kosovare Asllani mest åt.

– De där jämförelserna har alltid pågått. Zlatan är otrolig men jag är min egen spelare och person och hoppas kunna bidra mycket här i Milan, jag med.

Att Kosse, med allt sitt kunnande och sin rutin från klubblag och landslag, får en ledarroll står hur som helst helt klart.

– Kosse tillför så mycket: hon är teknisk, gör mål, har så mycket erfarenhet och vill alltid vinna, säger Milans tränare Maurizio Ganz.

Juventus damer har vunnit serie A fem säsonger i rad. Milan vill nu ta hem scudetton och lyfta laget till en ny nivå – förväntningarna från klubbledningen är höga.

– Jag hoppas kunna bidra mycket och även vara en förebild och visa att man kan gå sin egen väg och göra sina egna val, som jag alltid gjort, säger Kosse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.