Kosovare Asllani. Foto: Bildbyrån

Asllani lämnar Linköping – drar utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Kosovare Asllani lämnar Linköping.

Landslagsstjärnan väljer att bryta kontraktet i förtid för att fortsätta karriären utomlands, bekräftar hennes agent Arash Bayat för TT.

– Hon känner att tajmingen är rätt, säger Bayat.

Kosovare Asllani var en av Sveriges bästa spelare när laget tog brons i fotbolls-VM i Frankrike. Samtidigt har det spekulerats om mittfältarens framtid, hon har mindre än ett halvår kvar på kontraktet med damallsvenska Linköping och har pratat om sin önskan att återvända till spel utomlands.

Och så blir det.

Asllani, som fyller 30 år om två veckor, har valt att bryta kontraktet med LFC för att testa vingarna utanför Sverige på nytt. Det bekräftar hennes agent, Arash Bayat, för TT.

”Extremt intresse för henne”

– Vi har kommit överens med Linköping om att bryta kontraktet i förtid, säger Bayat.

– ”Kosse” har haft en stor önskan att komma ut och spela utomlands igen, och det har alltid funnits ett extremt intresse för henne. Nu under VM har intresset bara ökat av naturliga skäl. Hon känner att tajmingen är rätt.

TT: Vad säger Linköping om det här?

– Jag vill inte gå in och prata om Linköping, jag företräder ”Kosse”.

Ny klubb inte klar

Någon ny klubb är dock inte klar, enligt Arash Bayat.

– Det kommer troligtvis bli klart inom väldigt kort. Det finns flera klubbar som har ryckt i henne och som vi har pratat med. Vi ska åka och besöka några klubbar. Det handlar om två, tre stycken. Alla vet att hon varit under kontrakt, så det är förhandlingar som ska till, säger agenten.

Han vill inte kommentera vilka länder eller ligor det handlar om.

Kosovare Asllani har gjort flera vändor utomlands. Först en kort sejour i Chicago Red Stars i amerikanska proffsligan NWSL våren 2010 och sedan fem säsonger i följd 2012–2017, i franska Paris Saint-Germain och i engelska Manchester City.

Landslagsstjärnan återvände därefter till damallsvenskan och Linköping, där var hon med och tog SM-guld samma säsong, sitt andra med klubben.

– ”Kosse” är en extrem tävlingsmänniska och söker alltid utmaningar på högsta nivå. Samma drivkraft tog henne till PSG och Manchester City. Det är klart att det kittlar i henne att vara med där ute igen på kontinenten. Hon har så jäkla mycket mer att ge. Ambitionen har alltid funnits där och nu är tajmingen rätt, säger Arash Bayat.

Linköping ligger trea i den damallsvenska tabellen inför omstarten i helgen.

Kosovare Asllani

Född: den 29 juli 1989 i Kristianstad (29 år).

Position: Mittfältare.

Seniorklubbar: Linköping (2008–2009, 2011, 2017–2019), Chicago Red Stars (2010), Kristianstad (2012), Paris Saint-Germain (2012–2016), Manchester City (2017).

Landskamper/mål: 134/35.

Meriter (urval): OS-silver (2016), VM-brons (2019), SM-guld (2009, 2017), vinnare av Diamantbollen (priset till Sveriges bästa fotbollspelare på damsidan) 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.