Asllanis passning till FIFA-bossen: ”Kanske lite mer satsning”. Foto: Bildbyrån

Asllanis passning till FIFA-bossen: ”Kanske lite mer satsning”

Uppdaterad
Publicerad

Kosovare Asllani har kritiserat Fifa för bristande jämlikhet.

Efter att Sverige besegrat England var det ordföranden Gianni Infantino som delade ut bronsmedaljerna i fotbolls-VM i Frankrike.

– Man kanske hade velat sneaka in några ord till om mer satsning, säger Asllani.

Kosovare Asllani talar ofta om vikten av mer pengar inom damfotbollen, både i Sverige och utomlands, för att sporten ska utvecklas. Under årens gång har hon inte heller varit rädd för att kritisera Internationella fotbollsförbundet Fifa, bland annat för att lägga klart mycket mer pengar på herrfotbollen. Som 2017 när Fifa öronmärkte 4,5 miljoner dollar för en enskild herrgala, och 5,1 miljoner dollar för utvecklingen av den globala damfotbollen.

Efter Sveriges 2–1-seger mot England på Stade de Nice under lördagskvällen ställdes Asllani öga mot öga med Fifas ordförande Gianni Infantino som delade ut bronsmedaljerna.

– Jag tänkte inte så mycket mer på det. Man hade kanske velat sneaka (smyga) in några ord till om mer satsning, säger Asllani om mötet.

”Var jättegullig”

Infantino valdes till Fifas ordförande i februari 2016 och medaljutdelningen på den franska Rivieran var hans första i ett världsmästerskap på damsidan.

Fridolina Rolfö, som klev av bronsmatchen med en vrickad fot och mottog bronsmedaljen på kryckor, hade en rolig stund med schweizaren.

– Han var jättegullig. Men jag sade att ”lägg inte fokus på den här skadan” för jag kände att det är en liten, liten droppe i vattnet i en sjö. Fokus på rätt saker. Jag har vunnit en bronsmedalj och det är det jag gläds mest åt, titta inte på kryckorna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.